Hoppa till huvudinnehållet

Svärd och Bäckström berörs - ger sin syn på stödet till politiker

Publicerad:
Johanna Svärd (S) reserverade sig mot beslutet att bifalla den ansökan om omställningsstöd som arbetsutskottet tog upp nyligen.
Johanna Svärd (S) reserverade sig mot beslutet att bifalla den ansökan om omställningsstöd som arbetsutskottet tog upp nyligen. Foto: Kajsa Juslin

Vi har pratat med de förtroendevalda som har direkt koppling till ärendet om omställningsstöd, som togs upp i Degerfors kommunstyrelses arbetsutskott. De ger här sin syn på bestämmelserna.

Johanna Svärd (S) sökte själv omställningsstöd efter att hon inte beviljades ansvarsfrihet och med omedelbar verkan fick avgå från posten som socialnämndens ordförande.

Ansökan togs upp i kommunstyrelsen i januari för ett år sedan och därefter reviderades bestämmelserna.

Svärd fick inte stöd, då politiken gick på förvaltningens förslag till beslut, att hon inkom med ansökan för sent.

I förslaget från förvaltningen angavs att rekommendationen är att ansökan ska göras i anslutning till att den förtroendevalde lämnar/minskar sitt uppdrag. Enligt tillämpningsanvisningarna man hänvisade till kan retroaktiv utbetalning endast ske med tre månaders ersättning.

Svärd avslutade sitt uppdrag i maj 2021, men ansökan inkom i november, det vill säga ett halvår senare, och då menade man att tiden för retroaktivt ekonomiskt omställningsstöd hade passerat.

Frångår bedömning

Den här gången, när ansökan från en annan kommit, anser man från förvaltningens sida att ansökan är ofullständig, då de gör bedömningen att den inte uppfyller kraven.

– Men nu frångår man det och bifaller ansökan. Det är just det här, att oavsett situation behöver man vara professionell och göra en korrekt bedömning. Oavsett vem som söker ska den inte behöva blotta sin privata situation för att få igenom en ansökan, säger Johanna Svärd och fortsätter:

– Även om man har jobb att gå tillbaka till så är det en ekonomisk omställning. Det är det som den ekonomiska omställningsstödet är till för, så man tryggt kan anpassa privatekonomin.

Så du tycker inte bestämmelserna har luckor och behöver ses över?

– Det gjorde man i samband med förra ansökan, då ville man strama åt reglementet så det inte skulle vara så lätt att ta del av stödet. Som vi uppfattar det nu vill man revidera det igen, för att göra det lättare. Gör man det för att det är deras egen partikamrat som ska ta del av stödet så är det anmärkningsvärt, säger Svärd.

Ofullständig

Från förvaltningens sida anser man att den senaste ansökan, från Kim Bäckström (V) är ofullständig.

Kim Bäckström (V) tycker det är av vikt att bestämmelserna ses över, inte bara för egen del utan generellt.
Kim Bäckström (V) tycker det är av vikt att bestämmelserna ses över, inte bara för egen del utan generellt. Foto: Kajsa Juslin

Enligt bestämmelserna ska man för att kunna ansöka om ekonomiskt omställningsstöd stå till arbetsmarknadens förfogande, vara inskriven på arbetsförmedlingen, eller bedriva studier, som berättigar till ledighet för utbildning, eller ha ett nytt arbete eller annan månatlig inkomst, där ersättningen samordnas med inkomsten. Den egna aktiviteten ska intygas i samband med ansökan.

Till Bäckströms ansökan har inte något intyg som styrker studier, annat arbete eller bevis på annan inkomst inkommit. Mot den bakgrunden bedömde förvaltningen att ansökan inte uppfyller de krav som ställs.

Arbetsutskottet, utom Socialdemokraterna, biföll dock ansökan och gav tf kommundirektör i uppdrag att se över bestämmelserna.

Hamnar utanför

– Jag har försökt hålla mig så långt från ärendet det går. I den bästa av världar ska såna här saker bara fungera och inte gå upp på individuell prövning av politiker som har personliga band till det på nåt sätt. Politiken ska inte vara på sandlådenivå. Den ska vara övergripande och här finns saker att rätta till, säger Kim Bäckström.

Han betonar att då omställningsstöd antogs och infördes för ett antal år sedan, ställde sig alla partier bakom det.

–Nu börjar man väcka opinion för att nån behöver använda systemet alla då var överens om. Det är väldigt konstigt. Men jag har läst reglerna noggrant och det är inte gjort för att bli sjuk. Skulle man göra rakt av som det står, då hamnar sjuka utanför systemet, säger Bäckström och fortsätter:

– Om du är frisk och kan söka nytt jobb då ska du beviljas ekonomisk ersättning, men blir du sjuk ska du inte det. Därför är det av vikt att titta över och jag ser det inte bara ur egoistisk synvinkel.

Han nämner en skrivelse i reglerna: ”Egen aktivitet i syfte att hitta annan försörjning krävs från första dagen med ekonomiskt omställningsstöd”.

– Sjukskrivning är min aktivitet. Så det finns tolkningsutrymme i skrivelsen som behöver förtydligas, för vad är en egen aktivitet?, funderar Bäckström och tillägger:

– Jag skulle kunna ge bort allt omställningsstöd i världen, utan tvekan, om jag fick tillbaka min hälsa.

Läs om beslutet här:

Mylly om omställningsstödet: Det finns luckor som behöver täppas till

Artikeltaggar

DegerforsFörvaltningJohanna SvärdKim BäckströmKommunstyrelsenMotionerPolitikSocialdemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.