Hoppa till huvudinnehållet

Personer utsatta för sexbrott borde få fri vård enligt M: ”Inte en stor kostnad”

Publicerad:
I vissa regioner är vården för personer utsatta för sexuellt våld kostnadsfri.
I vissa regioner är vården för personer utsatta för sexuellt våld kostnadsfri. Foto: Pontus Lundahl/TT

Inför avgiftsfria vårdbesök för utsatta för sexuellt våld – det vill Moderaterna i Region Örebro län i en motion.

Att efterföljande vård inte kostar den som utsatts kan vara avgörande.

– Det här handlar om människor som har blivit utsatta för brott och som är offer. Samhället ska stå på deras sida, säger Anna Nordqvist, Moderat oppositionsråd i Region Örebro län.

– Det är viktigt att vi står på offrets sida och underlättar där vi kan.

Anna Nordqvist, som skrivit motionen till regionfullmäktige, tycker att vi borde ta efter andra regioner som Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Där är det idag kostnadsfritt att få vård efter att ha blivit utsatt för sexuellt våld.

– Vi bör följa deras goda exempel, menar oppositionsrådet och fortsätter:

– Det gäller inte bara för kvinnor utan flera kategorier av utsatta.

Det är inte en stor kostnad för regionen om man jämför med den budget vi har
Anna Nordqvist

För den som söker vård akut kostar ett läkarbesök 400 kronor, skriver Nordqvist i motionen, och det kan bli ett hinder. För den som inte har råd att betala på plats skickas en faktura.

– Det kan bli fatalt om det handlar om våld i en nära relation och det kommer en faktura hem, menar Anna Nordqvist.

Står inte och faller

Det är också en kostnad för offret om det görs en undersökning för spårsökning, som är en viktigt del i polisens utredningsarbete för att kunna hitta och fälla en gärningsperson. All vård och eftervård vill Anna Nordqvist ska vara kostnadsfri för den som utsatts för sexuellt våld vilket det idag inte är. Det ska inkludera provtagningar, dokumentation och rättsintyg tycker hon.

”Det kan bli fatalt om det handlar om våld i en nära relation och det kommer en faktura från gyn”, säger Anna Nordqvist (M).
”Det kan bli fatalt om det handlar om våld i en nära relation och det kommer en faktura från gyn”, säger Anna Nordqvist (M). Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Jag hoppas att alla partier ställer sig bakom motionen så vi kan få till en förändring. Har det gått i andra regioner så har jag en förhoppning om att det ska gå igenom även här, säger hon.

Vad gäller den ekonomiska kostnad som faller på regionen tror hon inte är ett större problem

– Det är inte en stor kostnad för regionen om man jämför med den budget vi har. Vi har våra utmaningar men jag tror inte den står och faller med den här kostnaden.

Artikeltaggar

Anna NordqvistBrott, lag och rättModeraternaÖrebroRegion Örebro länSexualbrottStockholmVåld mot kvinnorVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.