Hoppa till huvudinnehållet

Expert om utbetalningar till Harryson: ”Det framstår som obegripligt”

Publicerad:
Karlskoga kommun fortsätter att betala ut månadslön på 113 000 kronor exklusive sociala avgifter till förre kommundirektören Johan Harryson. Foto: Ylva Westerlund

För drygt en månad sedan meddelade kommunstyrelsens arbetsutskott att man tänker fortsätta betala ut lön till förra kommundirektören Johan Harryson, trots att det inte står i avtalet.

– Man kan inte hur som helst lattja med kommunens gemensamma pengar, säger professor i kommunalrätt Olle Lundin.

– De har ju redan gjort ett avtal om avgångsvederlag. Varför skulle man ändra på det och vilja betala ut mer pengar. Det framstår som obegripligt, säger Olle Lundin, professor i kommunalrätt vid Uppsala universitet, om det fakta att kommunen avser betala ut ersättning till förre kommundirektören trots att avtalet säger annat.

För en tid sedan meddelade kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) att man hade för avsikt att fortsätta betala ut månadslön till Harryson, en summa på 113 000 kronor exklusive sociala avgifter. Detta trots att det inte finns reglerat i avtalet att han ska ha mer pengar från Karlskoga kommun om han får en ny anställning.

KSAU som satt i december och beslutade att utbetalningarna skulle fortsätta enligt ”praxis”: Maria Nyberg (V), Ida Edström (S), Tony Ring (M) Inga-Lill Andersson (C) och Lieslotte Eriksson (S)
KSAU som satt i december och beslutade att utbetalningarna skulle fortsätta enligt ”praxis”: Maria Nyberg (V), Ida Edström (S), Tony Ring (M) Inga-Lill Andersson (C) och Lieslotte Eriksson (S) Foto: Kajsa Juslin

Politikerna som satt i KSAU meddelade sitt beslut via ett skriftlig pressmeddelande där man hänvisade till ”en praxis”.

Denna praxis finns inte något beslut på att den ska tillämpas i Karlskoga kommun och politikerna ville inte heller svara på Karlskoga Tidning-Kurirens frågor.

Hjälp till enskild

Professor Olle Lundin menar att så kan man inte agera, snarare tvärtom.

– Man kan inte hur som helst lattja med kommunens gemensamma pengar. Det finns ju däremot en praxis som säger att man inte får stödja en enskild, säger Lundin.

Det undantag som finns för en kommun när det kommer till stöd och hjälp åt en enskild individ är endast när man har ett uttryckligt lagstöd, ett sånt stöd som man exempelvis kan få i socialtjänstlagen.

– Kommunen det är ju kollektiva nyttigheter. Ja, det är klart att kommunen måste agera som arbetsgivare ibland och det får man ju, men om man har ett avtal som stipulerar alla tydliga detaljer så kan man inte skilja sig från en massa pengar bara så där, säger Lundin.

Tvärtom

KSAU menar att man tillämpar ”praxis” med att det alltid är samordningsfritt, även om det endast var reglerat på tjänstemannens överenskommelse och inte på vare sig Harrysons eller Skogs.

Men att man skrivit med det på ett avtal menar Lundin tyder på det motsatta.

– Att man skrivit med samordningsfritt på det ena och inte på övriga är tvärsom något som tyder på att det ska regleras i avtal, säger Lundin och fortsätter:

– Att betala ut pengar i största allmänhet och bara hänvisa till en praxis, det skulle jag säga är ganska tveksamt.

Däremot menar Lundin att det skulle kunna varit aktuellt med en omförhandling av avtalet om hot om skadestånd skulle uppstått.

Politikerna har bestämt sig – Harryson får sina pengarOppositionen om Harrysons avtal: ”Ren och skär stöld från välfärden”Trots nytt jobb får Harryson sin månadslön på 113 000 av kommunenHändelsen med tjänstemannen kostar skattebetalarna över fyra miljoner

Artikeltaggar

AvtalBeslutJohan HarrysonKarlskoga kommunKarlskoga Tidning-KurirenKommunstyrelsenModeraternaOlle LundinPolitikTystnadskulturUppsala universitet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.