Hoppa till huvudinnehållet

Församlingen utan kyrkoherde igen – Mannberg slutar

Publicerad:
Kyrkoherde Monica Mannberg har sagt upp sig från sin tjänst i Degerfors-Nysunds församling.
Kyrkoherde Monica Mannberg har sagt upp sig från sin tjänst i Degerfors-Nysunds församling. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Degerfors-Nysunds församling står utan kyrkoherde - igen. Monica Mannberg har sagt upp sig och har beviljats arbetsbefrielse från tjänsten under uppsägningstiden.

Under torsdagen hölls ett personalmöte i Degerfors-Nysunds församling med anledning av att kyrkoherde Monica Mannberg har sagt upp sig från sin tjänst. Hon anger personliga skäl som anledning till uppsägningen, som hon gjorde i samband med kyrkorådets möte den 18 januari.

Från kyrkorådet har man inte velat gå ut med uppgifterna innan personalen informerats, vilket nu har gjorts.

Sedan i måndags, den 23 januari, är Mannberg arbetsbefriad under uppsägningstiden som är tre månader. Hennes sista anställningsdag är således 18 april och ett par dagar dessförinnan kommer hon avtackas i samband med gudstjänsten i Nysunds kyrka, enligt information från kyrkorådet.

Tillförordnad

Med omedelbar verkan, alltså sen i måndags, trädde kontraktsprost Pernilla Rosin in som tf kyrkoherde, vilket hon även gjorde tidigare under Mannbergs sjukfrånvaro och under de två år som gick utan att man lyckades rekrytera kyrkoherde innan Mannberg började sin tjänst.

Pernilla Rosin går in som tf kyrkoherde, som förut.
Pernilla Rosin går in som tf kyrkoherde, som förut. Foto: Ylva Westerlund

– Hur lösningen kommer se ut på längre sikt är ännu för tidigt att uttala sig om, men det arbetet startar med omedelbar verkan, skriver kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S) i ett pressmeddelande.

Slutar efter två år

Monica Mannberg började sin tjänst som tillförordnad kyrkoherde i Degerfors-Nysunds församling 1 januari 2021. Hon var först tillförordnad eftersom hon då ännu inte hade den behörighet som krävdes, vilket hon läste in parallellt med arbetet.

När hon började hade församlingen stått utan kyrkoherde i drygt två år, sedan Lars Markusson gått i pension efter att ha varit församlingens kyrkoherde i 18 år.

Vi kontaktar Svärd, som berättar att man hade ett extrainsatt möte i kyrkorådet i måndags där man beslutade att Rosin går in som tf kyrkoherde.

– Vi är jättetacksamma att hon går in och som jag uppfattar det är personalen väldigt trygga med henne också, vilket är oerhört viktigt, säger Svärd.

Förrättningar

Svärd berättar att det gick ut information till personalen direkt efter Mannbergs begäran om att sluta sin anställning, men att de vid torsdagens personalmöte gavs chans att ställa frågor, varefter man kunde gå ut med beskedet.

Johanna Svärd (S), kyrkorådets ordförande.
Johanna Svärd (S), kyrkorådets ordförande. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– De flesta frågor var organisatoriska, hur man löser de åtaganden, kyrkliga handlingar, som Monica har inplanerat framöver. Men de får ligga kvar, vi ser till att det finns ersättare på dem, säger Svärd.

Gunnel Blomgren fortsätter vikariera som präst, som förut.

Angav Mannberg något annat skäl inför kyrkorådet i samband med att hon sade upp sig?

– Hon har valt att sluta av personliga skäl, svarar Svärd.

Ska ni utannonsera kyrkoherdetjänsten nu?

– Det är lite för tidigt att säga i dagsläget eftersom det gått så kort period sen det här med uppsägningen. Men givetvis ska vi sätta oss och planera för framtiden.

Tre månadslöner

Genom att arbetsgivaren beviljades ansvarsfrihet får Mannberg lön, utan att jobba, under de tre månader som uppsägningstiden varar.

– Men hon är fri att ta annan anställning under uppsägningstiden och då gör vi avräkning, så att löneutbetalningar från oss upphör med hänvisning till LAS paragraf 13, säger Svärd.

– Vi vet inget om hennes planer, men önskar henne lycka till oavsett vad hon tar för jobb, säger Svärd vidare.

Vi har förgäves sökt Mannberg för en kommentar och har även försökt komma i kontakt med församlingsexpeditionen, utan att lyckas.

Inte längre ”en öppen folkkyrka” för den som vill få insynKyrkorådets ordförande: ”Viktigt med en öppen och transparent kyrka”Kyrkoherden från polcirkeln gillar skogen och hårdrockNy kyrkoherde i Degerfors-Nysund till slut
Degerfors-Nysunds församling står nu utan kyrkoherde igen.
Degerfors-Nysunds församling står nu utan kyrkoherde igen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

AnställningarArbeteDegerfors-Nysunds församlingFörsamlingarGudstjänsterJohanna SvärdMonica MannbergNysunds kyrkaUppsägningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.