Hoppa till huvudinnehållet

Problemen fortsätter: bara tre av nio dubbeldäckare i trafik

Publicerad:
"Lär känna en riktig höjdare” står det på bussarna, men så här långt har Värmlandstrafiks satsning på dubbeldäckare inte varit någon höjdare. I nuläget går endast tre av nio i trafik. Foto: Helena Karlsson

Satsningen marknadsfördes som ett lyft för lokaltrafiken i Värmland, och särskilt för långpendlarna. Bland annat på linje 500 från Karlstad och Kristinehamn till Karlskoga.

Men än så länge har det mest varit problem för Värmlandstrafiks dubbeldäckare. I nuläget går bara tre av nio i trafik.

Bussarna togs i trafik i slutet av september 2022, men redan andra dagen stod de första på verkstad. Det har varit klassiska ”förslitningsskador” som trasiga luftbälgar och liknande, enligt Markus Bergman, trafikchef för regionbusarna inom Region Värmland.

– Och det har givetvis varit olyckligt, säger han.

Men problemen slutade inte där. Tvärtom.

Problemet är nu som tidigare att det är lång leveranstid på de delar som bussarna behöver. Därför står sex dubbeldäckare för tillfället på verkstad och Markus Bergman kan inte presentera någon konkret tidsplan för när de kan vara tillbaka i trafik igen.

– Det kan inte jag svara på, det är Nobinas verkstad som har koll på det. Men de har inte heller någon aning om hur lång tid det kan ta enligt de rapporter vi får, säger han.

Strulet kostar emellertid ingenting för skattebetalarna eftersom bussarna hämtades från Uppland där Nobina tappat trafikavtalet på länstrafiken.

Däremot konstaterar Markus Bergman att det givetvis är olyckligt att den ambitiösa satsningen ännu inte har haft möjlighet att bära frukt och att det inte är bra att turer som enligt beskrivningen ska köras med dubbeldäckare istället körs med vanliga låggolvsbussar.

Totalt kommer Värmlandstrafik att förfoga över tio dubbeldäckare när alla är levererade. Den tionde står just nu i Säffle för lackering och kommer förhoppningsvis att rulla ut på de värmländska vägarna inom kort.

Men man får inte glömma att i januari 2022 var det till exempel fortfarande pandemi och då uppmanade vi ju till och med folk att undvika kollektivtrafiken
Markus Bergman

Samtidigt jobbar Värmlandstrafik för att komma på banan igen efter pandemin. Här har man en bit kvar, trots flera erbjudanden och sänkta biljettpriser. Totalt sett ligger Värmlandstrafiks resandesiffror för 2022 en liten bit under siffrorna från 2019, det senaste ”normalåret”.

– Där ligger vi på 87 procent med tätortstrafiken i Karlstad inräknad, säger Markus Bergman.

Hammaröbussarna har haft en strålande resandeutveckling under de senaste åren, men på linje 500, som introducerades 2005, har trenden snarare varit den omvända. Under de första åren ökade resandet med 152 procent, men jämfört med 2019 års siffror kom ”femhundringen” bara upp i 71 procent under 2022.

– Men man får inte glömma att i januari 2022 var det till exempel fortfarande pandemi och då uppmanade vi ju till och med folk att undvika kollektivtrafiken, säger Markus Bergman och fortsätter:

– Att vi ser en minskning nu kan bero på många saker. Det är många parametrar att väga in, bland annat den utökade tågtrafiken, men också att folk i högre grad har möjlighet att arbeta på distans.

Artikeltaggar

BussarKollektivtrafikMarkus BergmanNobinaRegion VärmlandTågtrafikTrafikVärmlandstrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.