Hoppa till huvudinnehållet

SD vill ha mer tid till politik: ”Inför politiska sekreterare”

Publicerad:
För (SD) handlar möjligheten till politiska sekreterare om att ge partierna i opposition bättre villkor till att bedriva politik på. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ge mer tid till politikerna att ägna sig åt politik är Sverigedemokraternas senaste önskemål i en motion. Partiet vill tillsätta politiska sekreterare som kan avlasta och förstärka partierna i opposition.

– Vi vill frigöra tid till att engagera sig på för de som är politiker, säger Patrik Nyström, partiföreträdare för Sverigedemokraterna i Karlskoga och oppositionsråd för Region Örebro län.

Nyström hänvisar till andra kommuner runt om i landet, däribland Örebro, som redan har politiska sekreterare och menar det är möjligt att ha Örebros system som modell.

Det skulle ge en utökad möjlighet till att kunna engagera sig
Patrik Nyström

För Patrik Nyström är det här en fråga om att ge bättre demokratiska förutsättning för partierna i opposition.

– Det ger ett bredare arbetssätt och fler får möjligheten att engagera sig politiskt, säger han.

– Vi får bättre fokus på vårt arbete, speciellt vi som inte är i majoritet.

Ensamt arbete

Det den politiske sekreteraren skulle ha som arbetsuppgifter skulle kunna vara att ha kontakt med tjänstepersoner, planera möten och att kunna göra efterforskningar i vissa frågor. Allt det som idag tar mycket tid från politiken.

– Det skulle ge en utökad möjlighet till att kunna engagera sig, säger Nyström.

Det administrativa arbetet menar han ofta faller på en eller ett fåtal personer.

För Patrik Nyström (SD) handlar möjligheten till politiska sekreterare att ge partierna i opposition bättre villkor till att bedriva politik på.
För Patrik Nyström (SD) handlar möjligheten till politiska sekreterare att ge partierna i opposition bättre villkor till att bedriva politik på. Foto: Kajsa Juslin

– Det innebär att man fördelar ett arbete som ganska ensamt även om vi är en del som är engagerade.

Motionen är skickad till kommunfullmäktige och skulle innefatta, om den går igenom, partierna som är invalda i fullmäktige. Hur genomförandet skulle se ut ställer sig Patrik Nyström öppen till.

Det skulle alltså antingen kunna vara någon i partiet i opposition som har en viss tjänstgöringsgrad eller en person som rekryteras utifrån.

– Så som jag tänker är det en fördel att man kan samköra men vi har ingen valteknisk samverkan, ingen samarbetar med oss. Det får stå fritt, vi låter dörrarna stå öppna, avslutar han.

Artikeltaggar

KarlskogaKommunfullmäktigeÖrebroPatrik NyströmPolitikPolitiska system och ideologierSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.