Hoppa till huvudinnehållet

Spred försvarshemligheter – döms till fängelse

Publicerad:
En man i 45-årsåldern döms till fängelse för att ha sammanställt uppgifter om skyddsobjekt. Arkivbild.
En man i 45-årsåldern döms till fängelse för att ha sammanställt uppgifter om skyddsobjekt. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

En man döms av Göta hovrätt till två års fängelse för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Enligt ett pressmeddelande från Säkerhetspolisen, som bedrivit förundersökningen, har mannen spridit hemliga och känsliga uppgifter om ett stort antal försvarsanläggningar.

Mannen, som är i 45-årsåldern, uppges ha spridit uppgifter och sammanställt kartor på ett hemligt forum på internet. Själv har han medgett att han skapat kartfunktionen, men nekat till att ha lagt in de hemliga uppgifterna.

Av domen framgår att Försvarsmakten gjort bedömningen att ett röjande av uppgifterna var för sig skulle innebära ett "icke-obetydligt men" för svensk säkerhet. Sammanställda skulle ett röjande däremot "föranleda ett synnerligt men för Sveriges säkerhet".

Mannen åtalades ursprungligen i februari 2021 och dömdes i Örebro tingsrätt till två års fängelse. Hovrätten fastställer tingsrättens dom.

Straffskalan för brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift är fängelse i högst fyra år.

Läs även:

Spred uppgifter om militäranläggningar — åtalas

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseFörsvarFörsvarsmaktenGöta hovrättÖrebro länÖrebro tingsrättSäkerhetspolisen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.