Hoppa till huvudinnehållet

Hund attackerade och bet sexåring - hade bitit en väktare månaden innan

Publicerad:
Stranden Tower beach/Sandviksbadet där hundattacken skedde och skyltningen att det är förbjuden syns tydligt när man går till badet. Foto: Polisens förundersökning

En mamma och hennes son sparkade boll på Tower beach/Sandviksbadet. Då kom en lösspringande hund fram och attackerade pojken. Pojken fick ett djupt sår i huvudet och nu står kvinnan åtalad för vållande till kroppskada och brott mot ordningslagen.

Det var i juni 2022 som hundattacken ägde rum vid Sandviksbadet. Klockan var vid 17-tiden, men det var fortfarande mycket folk på stranden.

Mamman har sagt i förhör att hon och hennes son sparkade boll med varandra på stranden.

”På den platsen så finns det skyltar som visar att man inte får ha hundar där eller att rasta dem. Helt plötsligt när vi var där kom en hund och tog vår boll i sin mun. Bollen gick sönder och hunden släppte den, sen riktade hunden blicken mot min son.”

Enligt mamman sprang också hon mot sin son och hon hade honom i famnen när hunden högg sonen i huvudet.

Enligt mamman så slog hon hunden i huvudet och då släppte den. Hon hörde hur hundägaren skrek på sin hund och flera personer kom fram och hjälpte till att mota bort hunden.

Badade med hunden

Hundägaren, en kvinna i 25-årsåldern, säger i förhör att de precis badat och att de var på väg att lämna stranden. Hon ser ett barn leka med en boll lite längre bort. Hon säger att hennes hund älskar bollar så hon höll extra hårt i kopplet. Men hunden ryckte till och spännet i kopplet släppte. Hunden sprang mot barnet med bollen och kvinnan efter. Hon säger att det blev tumult mellan mamman, barnet, hunden och hon själv. Hon tror att hunden måste ha bitit pojken under tumulten.

Kvinnan får tag på sin hunden och återvänder till sin filt för att invänta polisen.

Kvinnan trodde först att haken på kopplet eller att öglan hade gått sönder. Hon uppger att de kollade på kopplet och kunde inte se att det ar trasigt. Hon testade haken med polisen att om det kom i rätt vinkel och rätt kraft kunde koppla ur.

Ett vittne säger att de ser hundägaren gå ut i vattnet med hunden, som är kopplad” och de leker med en pinne. Vittnet reagerar på att hon har sin hund med sig då det sitter skyltar som säger att det är förbjudet att ha med si hundar.

Vittnet säger att kvinnan och hunden återvänder till sin filt. De hör hur ägaren skriker ”nej” och sedan att hunden sliter sig. Vittnet säger att det uppstod tumult och ser hur hunden attackerar pojken och vittnet tror att det är då bettet sker. Vittnet säger att hundägaren var jätteledsen över det som hänt och mådde jättedåligt.

Djupt sår

På akutmottagningen på USÖ skriver läkaren i journalen om pojkens skada: ”Vänster sida temporalt ser man en ganska stor huddefekt, drygt 5*/5 centimeter där skallbenet är blottat. Hudbitar tillsammans med hår hänger som slamsor.”

Hunden har uppvisat aggressivitet mot människor tidigare. Kvinnans före detta man, som även är delägare till hunden, var på en gräsyta vid Ekeby skola och lekte med den då okopplade hunden när hunden gick till attack mot en väktare och bet honom i låret och armen.

Hundägaren fick attacken på stranden beslut från Länsstyrelsen att hunden måste ha munkorg på sig där det finns risk att hunden möter andra personer.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEkebyKarlskogaSandviksbadetUniversitetssjukhuset ÖrebroVållande till kroppsskada

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.