Hoppa till huvudinnehållet

Förintelsens offer hedrades på Kungsteatern

Publicerad:
Eva Dällerud, Torbjörn Rapp och Inga-Lill Brogeland. Foto: Eric Hellqvist

På fredagskvällen uppmärksammades Förintelsens minnesdag på Kungsteatern i Karlskoga, med en timme med musik, sång, texter och berättelser.

Torbjörn Rapp på cello och Inga-Lill Brogeland på piano inledde kvällen med musik där Brogeland även sjöng en sång.

Initiativtagaren Eva Dällerud berättade om sin mamma som flydde till Sverige under andra världskriget. Tillsammans med sin syster kom hon hit med de vita båtarna för att fly och överleva förintelsen.

Med under kvällen fanns också sångaren Ingrid ”Ninni” Langgaard, delar av Kördelux och Olle och Lena Söderberg från Teater Nolby.

Fyra tjejer från Ung Teater Karlskoga var också med och läste ett stycke ur förintelseoffret Eva Heymans dagbok.

Förintelsens minnesdag har varit en nationell minnesdag sedan 2001 och internationell minnesdag sedan 2005. I Karlskoga har den uppmärksammats årligen sedan 2009.

– Den här dagen är till för att hedra offren för förintelsen, men också för att stärka alla oss som värnar om de här värderingarna om alla människors lika värde som är så viktiga, säger Eva Dällerud.

Gruppen som fanns på scen under kvällen.
Gruppen som fanns på scen under kvällen. Foto: Eric Hellqvist

Artikeltaggar

Eva DällerudKarlskogaKördeluxKungsteaternSångTeaterTeater NolbyUng Teater

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.