Hoppa till huvudinnehållet

USA-äventyr för 15-årige Karlskogatalangen: ”Ny upplevelse – väldigt nervös”

Publicerad:
15-årige Gustav Öijen från Karlskoga Bats ska på ett USA-äventyr med träning på Next Level Academy. Foto: Tomas Nilsson

Gustav Öijen ska korsa Atlanten för ett två månaders äventyr på Next Level Academy i Montgomery, Alabama.

– Vill man verkligen satsa så gäller det att åka till USA för att se hur det ser ut på plats och så vidare, säger han.

I juni förra året blev en 14-årig Gustav Öijen den yngste spelaren någonsin i svenska högstaligan när han lirade med Karlskoga Bats i elitserien och senare samma sommar spelade talangen även kval till junior-EM med Sveriges landslag.

Nu väntar ett USA-äventyr för 15-årige Gustav Öijen som i morgon sätter kurs mot Montgomery i Alabama där det väntar två månaders träning på basebollakademin Next Level Academy.

– Det är en helt ny upplevelse som väntar så jag är väldigt nervös faktiskt. Det kommer bli många nya intryck och jag är taggad för att ta ett helt nytt steg i min baseboll-karriär, säger Gustav Öijen:

– Det är tio veckor med mestadels träning och plugga på distans för skolan såklart.

”Det är stor skillnad”

Tio veckor där Gustav har som målsättning att bli ännu bättre och samla på sig nyttiga tips.

– Ja, exakt. Att verkligen se hur de spelar professionell baseboll så att jag kan ta med de sakerna till Sverige för att kunna bli så bra som jag kan. Det är stor skillnad mellan svensk och amerikansk baseboll. Vill man verkligen satsa så gäller det att åka till USA för att se hur det ser ut på plats och så vidare, konstaterar det värmländska löftet och berättar om sin roll:

– Jag spelar lite var som helst. Men senaste tiden har jag satsat ganska hårt på pitchning (kastare), men även som slagman. Det gäller att träna hårt på varje del.

Trots sin ringa ålder har Gustav Öijen alltså redan varit med om mycket, exempelvis elitseriespel och debut i juniorlandslaget.

– Jag kom med till kvalet till junior-EM och fick starta och pitcha en match mot Turkiet. Det var väldigt coolt att spela för Sverige och representera sitt land.

Gustav Öijen med det svenska landslaget i somras under kvalet till junior-EM ihop med tre andra Karlskoga Bats-juniorer. Från vänster: Daniel Boox, Gustav Öijen, Jakob Lindkvist och Oscar Westerlund.
Gustav Öijen med det svenska landslaget i somras under kvalet till junior-EM ihop med tre andra Karlskoga Bats-juniorer. Från vänster: Daniel Boox, Gustav Öijen, Jakob Lindkvist och Oscar Westerlund. Foto: Privat

”Se vad som krävs”

Gustavs pappa Olle Öijen som är coach i Karlskoga Bats berättar hur det stundande akademiäventyret blev verklighet.

– En av instruktörerna på akademin är amerikanen Daniel Johnson som under somrarna bor i Rättvik och spelar i den svenska elitserien och han är även med i det svenska landslaget. Daniel tipsade om den här akademin och vi kollade om det funkade för Gustav, säger Olle Öijen:

– Det var såklart en utmaning att lösa allt med skolan men de var väldigt tillmötesgående och det löste sig på ett jätte, jättebra sätt. Gustav pluggade väldigt hårt under julen och han kommer plugga på distans från USA.

– Det här blir verkligen en upplevelse för Gustav. Både basebollmässigt men också att få uppleva en ny kultur och hela den biten. Han kommer få med sig erfarenheter på många olika sätt. Förhoppningsvis kan han ta med sig olika typer av träningstekniker och framför allt se vad som krävs för att bli riktigt duktig, och i USA mäta sig med de som redan är väldigt, väldigt duktiga.

Gustav konstaterar att det är hård träning som väntar vilket såklart är väldigt viktigt när siktet är högt inställt.

– Jag har mycket att se fram emot. Det är riktigt kul att ha en bra målsättning, säger Gustav Öijen.

Artikeltaggar

BasebollGustav ÖijenKarlskogaKarlskoga BatsOlle Öijen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.