Hoppa till huvudinnehållet

Hyr en fyr – unika boendet lockar utländska gäster: ”Äta frukost vid vattnet”

Publicerad:
Fyrvaktarbostaden på Strandudden i Kristinehamn kvalar lätt in som ett av de mer unika boendena man kan hitta i Värmland. Foto: Joakim Magnusson

Det är en av Kristinehamns dolda pärlor. Gömd bland sommarhus och vackra villor ligger den gamla fyrvaktarbostaden alldeles intill Vänerns strand.

Fyrvaktarbostaden går numera att hyra året om och intresset bara växer och växer, konstaterar Linda Langegård Lindén på Picassos veranda.

– Alla våra gäster har varit väldigt nöjda, säger hon.

Under våren 2021 blev det klart att familjen Langegård Lindén skulle ta över som nya ägare av Picassos veranda, eller Skärgårdscaféet som det hette då. Mat- och fikastället vid Picassoskulpturen är något av en institution i Kristinehamn och det var många som engagerade sig i frågan om vad som skulle hända med lokalen och utbudet.

– I början var det väl mest ett glasscafé. Man kunde få sig en räkmacka och lite enklare mat. Men vi hade en vision om att göra mer, säger Linda Langegård Lindén som driver Picassos veranda tillsammans med sin man Anders.

Linda Langegård Lindén säger att allt fler utländska turister hittar till Strandudden i Kristinehamn.
Linda Langegård Lindén säger att allt fler utländska turister hittar till Strandudden i Kristinehamn. Foto: Joakim Magnusson

Nu har Picassos veranda öppet året runt, serverar luncher och har fått fullständiga rättigheter. Man har dessutom utökat repertoaren med after work, musikquiz och lördagsfrukostar för att bara nämna något. Och kristinehamnarna har varit med på noterna hela vägen.

– Det märks att det här är en plats som ligger kristinehamnarna varmt om hjärtat. Vi får så mycket glädje och uppmuntran från folk som är glada att vi ville ta hand om det här stället och som tycker att det är roligt att vi hittar på så mycket grejer. Det är det som driver oss framåt.

Men hur vackert det än är ute i skärgården så blir vintermånaderna lätt något av en transportsträcka och då gäller det att vara kreativ.

Man får känna på skärgårdslivet på riktigt
Linda Langegård Lindén

Redan i samband med att familjen Langegård Lindén tog över Picassos veranda blev de tillfrågade av Kristinehamns kommun om de även var intresserade av möjligheten att få hyra ut fyrvaktarbostaden på Strandudden, ett stenkast från Picassoskulpturen.

I början fungerade Stranduddens fyrvaktarbostad, som fortfarande är kommunägd, främst som ett konstnärsresidens. Men sedan en tid tillbaka är den tillgänglig för allmänheten året om och går dessutom att boka via nättjänsten Booking.

Fyrvaktarbostaden erbjuder sammanlagt åtta bäddar.
Fyrvaktarbostaden erbjuder sammanlagt åtta bäddar. Foto: Joakim Magnusson

– Jag tror inte att folk har känt till det här boendet tidigare, men nu börjar vi få snurr på det och vi har haft gäster från Danmark, Tyskland och Nederländerna bland annat.

Den gamla fyrvaktarbostaden har ett Instagram-vänligt läge med Vänern som granne.

– Det är promenadavstånd till stranden där man kan sitta och äta frukost vid vattnet.

Den varsamt renoverade fyrvaktarbostaden erbjuder åtta bäddar, eget kök samt dusch och toalett. Och ett litet fyrtorn på ena flanken dessutom, något som bara det lockar nyfikna. Kort sagt ett boende av det unika slaget.

Närheten till Vänern är ett stort plus förstås. Och för det mesta är vädret bättre än på bilden.
Närheten till Vänern är ett stort plus förstås. Och för det mesta är vädret bättre än på bilden. Foto: Joakim Magnusson

Vad tror du att det är som lockar med att bo så här?

– Det är otroligt vackra omgivningar här. Jag kan tänka mig att det främst är det. Men så kommer man verkligen in i stadsdelen också. Man får känna på skärgårdslivet på riktigt, säger Linda Langegård Lindén.

Inför sommaren funderar Linda och Anders på att montera ett litet barbord framför fönstret med den bästa vänerutsikten där man ska kunna och sitta och njuta av ett glas med god dryck.

Mysigt.
Mysigt. Foto: Joakim Magnusson

Och kanske finns det ännu fler idéer på lager?

– Ja absolut, det är ingen brist på idéer. Det är bara det att vi måste hinna förverkliga alla, skrattar Linda Langegård Lindén.

Artikeltaggar

KristinehamnSkärgårdTurismVänern

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.