Hoppa till huvudinnehållet

Drömmer om världens bästa landslag efter framgångarna: ”Gav verkligen mersmak”

Publicerad:
Rasmus Pettersson från OK Djerf vann i höstas JSM-silver på medeldistans i Orsa och nu väntar Karlskogasonens första seniorsäsong.
Rasmus Pettersson från OK Djerf vann i höstas JSM-silver på medeldistans i Orsa och nu väntar Karlskogasonens första seniorsäsong. Foto: Olov Öström

Rasmus Pettersson avslutade sitt sista år som junior med att ta första JSM-medaljen och som grädde på moset blev det landslagsdebut i Europacupen.

– Det var väldigt roligt att det gick så bra under hösten. Det har inte varit några problem alls att motivera sig nu under vintern, säger Pettersson som siktar högt som senior.

Det var i september som 20-årige Rasmus Pettersson som tävlar för OK Djerf vann ett JSM-silver på medeldistans. Det var alltså hans första SM-medalj och dessutom sista chansen som junior för Pettersson som 2023 gör första säsongen som senior.

Försäsongsträningen pågår för fullt.

– Jag laddar för innebandymatch i kväll. Den här vintern kör jag lite dubbla karriärer så att säga. Jag spelar med Karlskoga IB:s U-lag i division 3, säger Rasmus Pettersson, och berättar hur han resonerar inför första seniorsäsongen:

– Jag satsar på att fortsätta utvecklas och slå mig in bra i seniorklassen. Sedan vet jag att det är en stor utmaning och att det tar flera år innan man har stor chans att få bra resultat. Men jag tycker det är roligt och satsar på.

– Det blir lite se och lära under det första året som senior även om jag såklart kommer gå för att göra så bra resultat som möjligt. Men det blir en lite annan inställning 2023 jämfört med 2022 när jag var sistaårsjunior och kunde se det lite som sista chansen på ett tag.

Motivationshöjare

Karlskogatalangen Pettersson bärgade förra säsongen inte bara första JSM-medaljen utan han debuterade även med det svenska landslaget i Europacupen för juniorer. Alltihop gav givetvis en motivationsboost.

– Det gav verkligen mersmak. Det var väldigt roligt att det gick så bra under hösten. Det har inte varit några problem alls att motivera sig nu under vintern.

– Det blir väldigt mycket träning i orientering. Men jag försöker alltid att välja träning som är rolig och då blir det enkelt att träna.

Och där fyller alltså innebandyn en bra funktion på olika sätt.

– Det blir skadeförebyggande att röra sig på ett annat sätt i innebandyn och det ger en boost i motivationen att variera träningen. Om jag har riktigt roligt på innebandyn tar jag med mig det och har ännu roligare på orienteringen.

Roligt hade Pettersson även på Värmlands orienteringsförbunds gala i slutet på 2022 där han fick motta flera utmärkelser, exempelvis bästa värmländska junior.

– Det var såklart kul och det känns extra bra att det är ett pris som många är med och röstar fram.

Lukas Larsson från Alingsås och Karlskogabördige Rasmus Pettersson gick på orienteringsgymnasiet i Hallsberg och lagade maten tillsammans. I september lagade de till en guld- och en silvermedalj i medeldistans på junior-SM.
Lukas Larsson från Alingsås och Karlskogabördige Rasmus Pettersson gick på orienteringsgymnasiet i Hallsberg och lagade maten tillsammans. I september lagade de till en guld- och en silvermedalj i medeldistans på junior-SM. Foto: Olov Öström

”Där skulle jag vilja vara”

Rasmus Pettersson sneglar nu på det svenska seniorlandslaget, det vill säga världens bästa landslag.

– När jag ser landslagsverksamheten och hur de tränar är det något jag drömmer lite om, att där skulle jag vilja vara. Det ligger långt fram, men finns ändå där som en dröm.

– Det är en styrka i det svenska landslaget att de sporrar varandra väldigt mycket. Det är inte bara i landslaget utan det gäller även hela Sverigeeliten.

Artikeltaggar

Karlskoga IBOK DjerfOrienteringRasmus Pettersson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.