Hoppa till huvudinnehållet

Kjell Nilsson dagen efter långloppet Marcialonga: ”Ont överallt”

Publicerad:
Kjell Nilsson tog sig i mål på sju timmar och 13 minuter.

Marcialonga avklarat. Tidigare olympiern Kjell Nilsson tog sig i mål på sju timmar och 13 minuter.

– Just nu har jag ont överallt. Det var en lång dag men också en häftig upplevelse, säger Nilsson dagen efter det 70 kilometer långa loppet.

Under söndagen avgjordes Italiens motsvarighet till Vasaloppet – Marcialonga.

Tidningen träffade Kjell Nilsson inför loppet och han berättade då att han inte är någon skidåkare och att planen var att överleva.

Nilsson berättar här om upplevelsen:

– Vi fick en bättre startplats än vi skulle ha haft på förhand vilket gjorde att vi kom iväg väldigt bra. Det började med 18 kilometer uppför. Det var inte Rävåsbacken utan svagt uppför hela tiden. Vi gjorde en lugn och fin fart.

– Solen kom fram under dagen och vi åkte även igenom flera småbyar. Spåren gick igenom torget i vissa orter längs vägen. Det var väldigt häftigt och mycket folk stod och hejade på.

”Jag la mig ner tre gånger. Det gick för fort”.
”Jag la mig ner tre gånger. Det gick för fort”.

Loppet var inte bara uppför.

– Det var några riktigt branta utförsbackar. Jag la mig tre gånger. Det gick för fort. Det var fullt med ambulanspersonal vid utförsbackarna och många som vurpade. Det är man inte van vid när det är skidlopp i Sverige.

Sista delen av Marcialonga är en klättring mot mål.

– Det fanns en station precis innan. Då satte jag upp skidorna och fick dom vallade. Det var en väldigt skön känsla när jag kom i mål.

”Låg aldrig på rött”

Nilsson korsade mållinjen efter sju timmar och 13 minuter.

– Jag hade koll på min pulsklocka och låg aldrig på rött. Jag blev trött eftersom det var en heldag på skidor men jag kroknade aldrig. Jag är nöjd över att jag klarade det. Det var en jätterolig upplevelse.

Vinnaren i herrklassen, Emil Persson, noterades för två timmar och 49 minuter.

– När jag hade gjort lite drygt två mil var han i mål. Det är otroligt vad fort dom kör. Helt galet.

Nilsson, som var på plats tillsammans med ett kompisgäng, lägger nu skidorna på hyllan för den här vintern.

– Några vill ha med mig till Engelbrektsloppet i Norberg men det blir det inget med. Nu längtar jag till våren så jag kan sätta mig på cykeln.

Långlopp väntar tidigare olympiern: ”Min plan är att bara att överleva”

Artikeltaggar

Kjell NilssonLängdskidåkningNorberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.