Hoppa till huvudinnehållet

(M) föreslår satsning på intensivvården i länet

Publicerad:
Universitetssjukhuset i Örebro.
Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: Mats Schagerström/TT

Moderaterna i Region Örebro län tycker att det satsas för lite på intensivvården och föreslår därför en satsning på tio miljoner kronor under våren, som ska gå till högre löner och bättre arbetsmiljö, skriver man i ett pressmeddelande.

Tanken är att satsningen ska leda till att verksamheten kan öppna fler intensivvårdsplatser under våren.

– Den här satsningen är ett mer hållbart sätt att hantera personalbristen på än att hyra in dyra team. Vi behöver satsa på befintlig personal och se till att arbetsmiljön blir bättre och lönerna för specialistutbildad personal blir högre, säger Sebastian Cehlin, oppositionsråd (M), i pressmeddelandet.

Man föreslår också att Region Örebro län tillsammans med Örebro universitet snarast ska starta en intensivvårdsutbildning i länet.

– Det är ett riktigt stort problem för vår Region. Vi måste kunna bemanna tillräckligt många vårdplatser. Intensivvården är ett område som måste prioriteras, säger Cehlin.

"Krävs bra arbetsmiljö”

(M) skriver i pressmeddelandet att problemet med underbemanning och färre vårdplatser inte är något nytt och att man tycker att det är bråttom med riktade satsningar.

Det man föreslår, tio miljoner kronor kopplat till intensivvårdsverksamheten i Regionen, är en ren löne- och arbetsmiljösatsning.

– Intensivvårdsverksamheten måste tilltala medarbetarna om det ska vara möjligt att behålla befintlig personal men också om det ska vara möjligt att rekrytera ny personal. Då krävs bra arbetsmiljö och bra villkor för våra medarbetare, säger Cehlin.

”Svårt att rekrytera”

Utbildningen som man vill att Regionen och Örebro universitet startar tillsammans är en utbildning för specialistsjuksköterskor med inriktning intensivvård.

– I dag är det svårt att rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor som är specialiserade på just intensivvård. Om vi kan utbilda fler sjuksköterskor med den specialistkompetensen, samtidigt som vi efter avslutad utbildning kan erbjuda arbetsplatser med bra arbetsmiljö och bra arbetsvillkor på våra sjukhus, kommer det underlätta framtida rekrytering, avslutar Cehlin.

Externa operationsteam till Karlskoga lasarett

Artikeltaggar

ArbetsmiljöIntensivvårdLönerModeraternaRegion Örebro länSebastian CehlinUniversitetssjukhuset ÖrebroUtbildningVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.