Hoppa till huvudinnehållet

Busskort gav (M) kalldusch under årets första fullmäktige

Publicerad:
Ida Edström (S), oppositionsråd och Tony Ring (M) kommunalråd var båda aktiva under fullmäktige.
Ida Edström (S), oppositionsråd och Tony Ring (M) kommunalråd var båda aktiva under fullmäktige. Foto: Kajsa Juslin

Det var ett frikostigt kommunfullmäktige som genomförde årets första sammanträde. De öppnade den stora plånboken och var rörande överens när investeringar på ett par hundra miljoner klubbades igenom.

Desto hätskare blev det i frågor om pengar till redan tillsatta tjänster och till busskort.

– Det är en kalldusch att höra att det här bara är det första steget, säger Martin Hårsmar (M) om att Socialdemokraterna vill utöka kommunbusskorten till gymnasieelever ytterligare.

Frågan handlar om de 1,5 miljoner som Kommunstyrelsen föreslagit för fullmäktige att bifalla till busskort för elever med längre än sex kilometer till gymnasiet. Det skedde en rad meningsutbyten mellan blocken där åsikterna gick minst sagt isär.

Fria busskort kan bli verklighet för gymnasieelever: ”Ska genomföras skyndsamt”

Föreslaget gick igenom men Annelie Bramvehl (M), barn och utbildningsnämndens ordförande, var tydlig med att hon inte tror att potten kommer att räcka.

– Jag hade gärna sett en utredning innan på vad det kommer att kosta, säger hon.

Det är en kalldusch att höra att det här bara är det första steget
Martin Hårsmar (M)

Varpå Ida Edström, oppositionsråd (S), replikerade:

– Det är tjänstemännen på skolförvaltningen som har tagit fram uträkningen. Har du inte förtroende för din egen förvaltning?

Något som Bramvehl svarade att hon visst har men att hon inte är beredd på att ta pengar från gymnasieskolans redan ansträngda budget om de avsatta pengarna för busskorten inte räcker.

Redan tillsatta tjänster

För att kunna handlägga detaljplaner i den hastighet som krävs för de uppsatta målen som kommunen har satt upp till 2025, begärde samhällsbyggnadsnämnden 1,7 miljoner kronor. Deras bedömning är att ytterligare en planarkitekt och en förrättningslantmätare behövs.

– Det här är en viktigt pusselbit för att kunna hålla tempot uppe, säger Ronnie Erhard, tidigare ordförande för samhällsbyggnadsnämnden (M), numera kommunalråd.

I pausen fikades det över partigränserna. Här samtalar Ida Edström (S), Martin Hårsmar (M) och Patrik Nyström (SD).
I pausen fikades det över partigränserna. Här samtalar Ida Edström (S), Martin Hårsmar (M) och Patrik Nyström (SD). Foto: Kajsa Juslin

Det blev ett hätskare klimat i fullmäktigesalen när Sven-Olof Axelsson (S) frågade om tjänsterna redan var tillsatta. Något som Ronnie Erhard meddelade att de var.

– Svaret gör mig bekymrad, säger Sven-Olof Axelsson och menar på att det är svagt gjort att föregå beslutet samt att det kan bli tragiskt om beslutet om pengarna inte skulle gå igenom.

Att Axelsson använde ordet tragiskt fick kommunalrådet, Tony Ring (M), att ta till orda om att det pågår ett krig inte så långt ifrån oss och att det är tragiskt. Han menade i sin tur på att ett uteblivet beslut om pengar inte är tragiskt.

– Vi bör tänka på vad vi säger i talarstolen, säger Tony Ring.

Väntat avslag

Det blev som väntat ett avslag på socialnämndens begäran om mer pengar till socialsekreterarnas löner. Avslaget sker nu, då Socialdemokraternas budget gick igenom i höstas.

I den finns det budgeterat två miljoner kronor till att höja socialsekreterarnas löner vilket Kommunstyrelsens arbetsutskott också beslutade om att genomföra i början av januari.

Socialsekreterarna om kampen: ”En arbetsplats värd att kämpa för”

Vad som däremot gick igenom utan diskussion var att investera 87 miljoner kronor +/- 15 procent i kraftstationen Rockesholm. 152,6 miljoner kronor +/- 15 procent, godkändes till den nya råvattenförsörjningen.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiIda EdströmKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMartin HårsmarModeraternaRonnie ErhardSocialdemokraternaSven-Olof AxelssonTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.