Hoppa till huvudinnehållet

De avstod från att rösta in SD i styrelser

Publicerad:
Daniel Ekelund (M), Maria Nyberg (V) och Jonas Sandström (S) partigrupper valde att inte delta i två av fullmäktiges beslut. Foto: Maiken Kettil Schough

När tisdagens kommunfullmäktige skulle fatta beslut om nyval av ledamöter till två styrelser valde tre partier att inte delta. Det gällde om vilka som ska sitta i styrelserna för krisledningsnämnden och i kommunbolaget.

– Det här är en konsekvens av vad som hände på kommunstyrelsen 10 januari, säger Daniel Ekelund (MP), som valde att inte delta i besluten tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Det som hände 10 januari var att beslut om ledamöter till kommunstyrelsens arbetsutskott skulle fattas. Istället för att välja Ida Edström, oppositionsråd (S), som Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet trodde man gjort upp om, valdes istället Patrik Nyström (SD).

För mig skar det i hjärtat
Maria Nyberg (V)

– Det får alliansen stå för, att de stal en plats från de demokratiska principerna. Jag känner inte att jag vill rösta in honom på de här platserna heller, säger Daniel Ekelund och tillägger:

– Jag vill vara konsekvent och jag tycker inte att Patrik Nyström förtjänar platsen. Därför deltog jag inte i beslutet.

Socialdemokraterna: ”Alliansen kuppade in SD i KSAU”

Patrik Nyström var valberednings förslag som ledamot i Krisberedskapsnämnden och som ledamot i styrelsen för Karlskoga Kommunhus AB.

Ekelund menar att det parlamentariska läget som råder i Karlskoga med sitt minoritetsstyre har gått in och dikterat vilka ledamöter oppositionen ska låta sig representeras av.

En markering

För Vänsterpartiets, Maria Nyberg, är det en ideologisk markering.

– För mig skar det i hjärtat. Jag är så oerhört förvånad hur man rent krasst kan göra det valet, mellan en socialdemokrat och en sverigedemokrat, säger hon.

För Jonas Sandström (S) handlar det även om vem ska leda kommunen i en kris och att nämnden inte representerar vad Karlskoga valt.

– Den dagen de blir så stora i Karlskoga att de kan ta en plats själva, ska de ha det. Men nu har de plockat äpplen ur andras trädgårdar, menar han.

Busskort gav (M) kalldusch under årets första fullmäktige

Sverigedemokraterna fick 12 procent av rösterna i Karlskoga medan moderaterna fick 37 procent och socialdemokraterna 32.

Beslutet att inte delta kommer inte att förändra något enligt Daniel Ekelund. Det är däremot ett ställningstagande mot alliansens tillvägagångssätt för att rösta in Patrik Nyström i arbetsutskottet – att det skedde utan öppenhet.

– Det är bara skurkfasoner, säger Daniel Ekelund.

Artikeltaggar

BeslutDaniel EkelundEkonomiJonas SandströmKarlskogaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMaria NybergMiljöpartietModeraternaPatrik NyströmSocialdemokraternaStyrelserSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.