Hoppa till huvudinnehållet

Försvarets område tar form – markköp tog längre tid än man räknat med

Publicerad:
Detaljplanen omfattar det markerade området på Harberget.
Detaljplanen omfattar det markerade området på Harberget. Foto: Skiss Kristinehamns kommun

Försvaret ska etableras på Harberget i Kristinehamn. Arbetet med att ta fram en ny detaljplan för området löper på med full kraft, men den preliminära bedömningen var lite för optimistisk. Petra Hallberg Rudsvik är projektledare och hon hoppas att planen kan gå ut på samråd efter sommaren.

Initialt talades det om en planläggningstid på 15 månader. Att det tar lite längre tid beror på flera faktorer som ligger utom kommunens kontroll.

– Det har varit markförvärv som har tagit längre tid än vad Fortifikationsverket hade räknat med. Vi har heller inte fått den inplaceringsstudie som Försvarsmakten och Fortifikationsverket jobbar med. Enligt det senaste beskedet jag fått är att den ska vara klar i sommar, säger Petra Hallberg Rudsvik.

Det finns idag en detaljplan för Harberget. Den är daterat 2008 och togs fram för att rättspsyk ville bygga där. Så området är planlagt för vårdverksamhet, vilket inte riktigt stämmer överens med vad som väntar.

Hur stort område är det som ska planläggas?

– Det kan jag inte svara på idag. Det hänger samman med inplaceringsstudien. Men uppskattningsvis rör det sig om cirka 84 hektar. I det ingår inte närövningsområdet, svarar Petra Hallberg Rudsvik.

Hon berättar att planen kommer att påverka en del av vad som finns på området idag, exempelvis kommunens massahantering som behöver flytta. Det vill säga där man lägger upp fyllnadsmassor och snölager.

Petra Hallberg Rudsvik berättar om detaljplanen för Harberget.
Petra Hallberg Rudsvik berättar om detaljplanen för Harberget. Foto: Sandra Österman

Trafiksituationen kommer helt klart att påverkas av ett nytt regemente. Skissen över planområdet omfattar dock inte dagens infartsväg till området, det vill säga korsningen mellan hamburgerrestaurangerna. Petra Hallberg Rudsvik säger att den sannolikt kommer att tas med i planeringen:

– Trafikverket vill se en cirkulationsplatsstudie så att vi får möjlighet att bygga en cirkulationsplats där för att förbättra trafikmiljön.

Från försvarets sida har man aviserat att de kommer att behövas ytterligare en infart till regementet längre söderut. En snabb blick på kartan ger kanske en spontan tanke att bygga en infart vid korsningen in mot Kvarnbyn.

– Även om det hade kunnat bli en pampig entré mot regementet med en cirkulationsplats där är platsen olämplig eftersom det är så brant precis där, säger Petra Hallberg Rudsvik.

Därför kommer en andra infart sannolikt att hamna ännu längre söderut. Trafikverket är inte heller särskilt pigga på att bygga till ännu fler korsningar.

– Vi har en konsultfirma som tittar på just trafiklösningen och det svaret förväntas sen vår eller tidig sommar.

En anslutning till E18, är det helt uteslutet?

– Kanske inte, men det kräver ännu mer jobb, blir en ännu större apparat och tar längre tid att genomföra. Så det är förmodligen inte förstahandsalternativet.

Vad jag vet har man inte funnit något som kan hindra planen.
Petra Hallberg Rudsvik

Vad som är mycket positivt ur trafikhänseende är att man när Varnumsleden byggdes en gång i tiden var framsynta nog att ta höjd för framtida byggen på ”andra sidan vägen”. Det finns planskilda korsningar för oskyddade trafikanter, asfalterade gångvägar som abrupt slutar i skogsbrynet. Nu kommer de till användning.

– Harberget är också mycket lämpligt med tanke på att vi inte behöver planera för tung trafik genom tätbebyggt område.

Är det en fördel eller nackdel att det är orörd mark som ska planläggas?

– Det känns som en fördel tycker jag. Sedan får man ha i åtanke att det är ett populärt rekreationsområde.

Har ni undersökt området så att där inte finns något rödlistat och skyddsvärt?

– Det har gjorts sådana undersökningar och vad jag vet har man inte funnit något som kan hindra planen. Däremot finns det en fångstgrop inom området som kräver arkeologiska utgrävningar, svarar Petra Hallberg Rudsvik.

Hon berättar att planarbetet sker i nära samarbete med främst Fortifikationsverket. Hon har tät kontakt med deras projektledare och de talas vid åtminstone ett par gånger i veckan.

– Nu ska han komma hit i nästa vecka. Då ska vi titta närmare på anslutningar av el- och va-nät. Fjärrvärme är också något som ska diskuteras, säger hon.

Är det en kul detaljplan att arbeta med?

– Den är jättekul. Det är ett stort projekt och den mest prioriterade plan vi har haft på många, många år. Sedan är det inspirerande att ha en så stark motpart som Fortifikationsverket som bidrar på ett helt annat sätt än vad man är van vid. Normalt sett är det vi från planavdelningen som får kontakta de närboende, men det sköter de åt oss. Samtidigt finns det en omvärld som pockar på. Så ja, det är en jättekul detaljplan att jobba med, svarar Petra Hallberg Rudsvik.

Artikeltaggar

DetaljplanerE18FörsvarFörsvarsmaktenFortifikationsverketKristinehamnTrafikanterTrafikverketUtgrävningarVarnumsleden

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.