Hoppa till huvudinnehållet

Sagabio i Karlskoga rullar på bra - trots höga priser

Publicerad:
Omkring 30 procent av gästerna försvann under 2022 jämfört med 2019.
Omkring 30 procent av gästerna försvann under 2022 jämfört med 2019. Foto: Max Lejon Konnman

2022 var ett pandemifritt år, trots det valde färre människor att besöka Sveriges biografer jämfört med 2019. På Sagabio här i Karlskoga märkte man att omkring 30 procent av besökarna försvann jämfört med året innan pandemin. Men trots höga el-och matpriser rullar Sagabio på bra.

Under pandemin stod biograferna av förklarliga skäl tomma. Trots att pandemin är över, var 2022 ett svagt år för biograferna. På Sagabio i Karlskoga. 2022 tappade man omkring 30 procent av besökarna jämfört med året innan pandemin.

– Besökarna är nog på väg tillbaka, säger Håkan Enock, ägare av Sagabio.

Han ser att många besöksgrupper är på väg tillbaka, tjejer, äldre och barnfamiljer. Dock ser han att killar 15-25 år inte besöker biografen lika mycket som innan pandemin.

Håkan säger också att 2022 var ett sämre filmår jämfört med 2019.

– Det är de har amerikanska actionfilmerna som drar publik, också barnfilmer, men 2022 hade inte många sådana filmer. Det är de svenska storfilmerna med stora svenska skådespelare som drar den största publiken, till exempel en man som heter Ove och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, säger Håkan Enock.

– Vi har såklart behövt höja priserna på snacksen i cafeterian, inte så mycket dock. Och när det gäller de höga elpriserna så har vi ett väldigt bra elavtal med Karlskoga kommun, Så det har inte påverkat oss speciellt mycket, säger Håkan Enock.

Sagabio i Karlskoga har inte behövt dra in på personalkostnader under både pandemin och de höga priserna nu.

– Vi har inte så mycket personal vi kan strama åt på, så det blir tyvärr konsumenten som får vara med och betala, anser Håkan Enock.

Trots det svåra ekonomiska läget vi har nu så tror Håkan att folk kommer fortsätta gå på bio.

– Jag tror att våra kostnader kanske sticker iväg för till exempel en barnfamilj, men jag tror ändå att relativt många tycker det är någorlunda billigt att gå på bio ändå, säger Håkan Enock.

Max Lejon Konnman

Bra avtal med Karlskoga kommun gör att Sagabio inte har så höga elpriser.
Bra avtal med Karlskoga kommun gör att Sagabio inte har så höga elpriser. Foto: Max Lejon Konnman

Artikeltaggar

BiograferElFilmFilmerHåkan EnockKarlskogaKarlskoga kommun

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.