Hoppa till huvudinnehållet

Bristande tillgänglighet för synskadade på USÖ – kritik mot regionen

Publicerad:
M-huset är ett av husen som Synskadades riksförbund (SRF) Örebro län tar upp i sin rapport.
M-huset är ett av husen som Synskadades riksförbund (SRF) Örebro län tar upp i sin rapport. Foto: Per Lindgren

Förra året uppmärksammade Synskadades riksförbund brister i tillgängligheten för synskadade på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ).

Nu har man skickat en rapport vidare till patientnämnden då man tycker att regionens tillgänglighetsarbete går för långsamt.

Synskadades riksförbund (SRF) i Örebro upptäckte bristerna när man granskade tillgängligheten på USÖ i mars förra året.

Bland annat handlade det om bristande tillgänglighet på ögonmottagningen.

Man skickade en rapport till Region Örebro län men eftersom det har gått nästan ett år utan att något har hänt har SRF nu skickat rapporten på nytt.

– Vi har gått den korrekta vägen med rapporten, till regionens råd för funktionshinderfrågor (förra året, reds. anm.). Vi kommer att ta ärendet till patientnämnden eftersom det inte har hänt någonting på väldigt lång tid, säger Roger Alexandersson, ombudsman på Synskadades riksförbund Örebro län, i ett pressmeddelande.

”Ohållbart”

I rapporten kan man bland annat läsa om brist på ledstråk. De största bristerna vad gäller tillgängligheten finns på ögonmottagningen enligt rapporten.

”Att som synnedsatt bli hänvisad till att följa färgade linjer för att komma till anvisat väntrum är både ohållbart och omöjligt. Färgsystemet bör därför avskaffas och ersättas med något som är möjligt att navigera efter. Exempelvis skulle detta kunna vara att väntrummen är numrerade och ledstråk som löper ut från informationsdisken på mottagningen.”, skriver SRF.

Andra exempel är att de ledfyrar som sitter uppe har samma ljud vilket kan innebära förvirring.

Föreslår ledsagning

SRF har skrivit med ett antal förslag på åtgärder i rapporten. Till exempel att man ska ha olika ljud på de olika ledfyrarna, möjlighet till ledsagning på området och talande kösystem.

Man hoppas att man ska få frågan om tillgängligheten för synskadade aktuell.

– Vi hoppas på att detta blir en ögonöppnare för regionen och att man tar tag i de brister som vi pekar på. Det är oacceptabelt att det drar ut på tiden och ingenting händer, säger Dan Wakman, ordförande för synskadades riksförbund Örebro län, i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

ÖrebroÖrebro länSRFSynskadorUniversitetssjukhuset ÖrebroVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.