Hoppa till huvudinnehållet

Finsk majoritet för att gå vidare utan Sverige

Publicerad:
Majoriteten av finländarna är redo att gå med i Nato – utan Sverige, enligt en opinionsundersökning. På bilden Finlands president Sauli Niinistö. Arkivbild.
Majoriteten av finländarna är redo att gå med i Nato – utan Sverige, enligt en opinionsundersökning. På bilden Finlands president Sauli Niinistö. Arkivbild. Foto: NTB/TT

Majoriteten av finländarna är redo att gå med i Nato – utan Sverige, enligt en undersökning, gjord av det finska opinionsinstitutet Taloustutkimus.

Enligt undersökningen, som publiceras i den finska dagstidningen Ilta-Sanomat, vill majoriteten av finländarna inte att Finland väntar på Sverige för att få sitt Nato-medlemskap.

"Sveriges sak är inte vår", säger undersökningens ansvarige Juho Rahkonen i en kommentar till resultatet.

53 procent av finländarna som svarat på enkäten anser att ett genomförande av Finlands Natomedlemskap inte får vara avhängigt av hur Sveriges tidsplan ser ut.

28 procent av de tillfrågade tycker att Finland borde gå med i Nato samtidigt som Sverige, medan 19 procent inte har någon åsikt i frågan.

1 021 personer över hela Finland deltog i opinionsundersökningen.

Inget genombrott väntas för svensk Natoansökan

Artikeltaggar

FinlandMotionerNatoPolitikPolitiska system och ideologierSauli NiinistöTaloustutkimus

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.