Hoppa till huvudinnehållet

Efter ”Peckas” hjärtinfarkt: ”Fågelfotograferingen har betytt mycket”

Publicerad:
I maj 2021 fick Peter ”Pecka” Dahl en hjärtinfarkt. Att fotografera fåglar har varit ett del i rehabiliteringen.
I maj 2021 fick Peter ”Pecka” Dahl en hjärtinfarkt. Att fotografera fåglar har varit ett del i rehabiliteringen. Foto: Kajsa Juslin

Redan i sjukhussängen någon dag efter hjärtinfarkten började musikern Peter ”Pecka” Dahl att planera sitt nya liv.

Det han inte visste då var att fågelfotografering skulle betyda så mycket i rehabiliteringen.

Måndagen den 10 maj 2021 glömmer Peter ”Pecka” Dahl aldrig.

Det började som ett lätt tryck över bröstet. Bara några timmar senare låg han i en operationssal på USÖ.

Men dagen hade börjat som de flesta andra. Enda skillnaden var den där olustiga känslan i bröstet.

– Men jag tänkte att ”det är väl inte någonting” och åkte iväg till jobbet som vanligt.

Rädd

Men det blev inte bättre - tvärtom.

– Till slut tyckte chefen att vi skulle åka till lasarettet.

Väl där gick det snabbt och snart låg ”Pecka” på operationsbordet.

– När man ligger där är man inte så tuff... Jag minns så väl att läkaren klappade mig på magen och sa ”du är fet”. Även om jag inte upplevde mig som fet vägde jag 100 kilo, något som givetvis var en stor anledning till att jag nu låg där på britsen och var rädd.

Operationen gick bra och redan i sjukhussängen gjorde ”Pecka” upp planer för sitt nya liv.

– För att lyckas gjorde jag upp ett strikt schema, allt för att förändra min livsstil. Ett mål var att stegvis gå ner 20 kilo.

Peter ”Pecka” Dahl älskar att gå i skogen. Och kameran får gärna följa med...
Peter ”Pecka” Dahl älskar att gå i skogen. Och kameran får gärna följa med... Foto: Kajsa Juslin

För att lyckas började ”Pecka” att ta lite längre promenader i skogen. Det var under de här lättare motionsrundorna som han gjorde han en upptäckt som skulle förändra tillvaron en hel del.

– I Högbergskärret finns det ett otroligt livligt fågelliv och det dröjde inte länge förrän jag letade på en gammal kamera som jag hängde över axeln. Då hände det någonting...

Mer kunskap

”Pecka” började ta allt fler bilder och snart hade infallet förvandlats till en hobby.

– Jag fotograferade lite i min ungdom och kunde väl grunderna, men nu ville jag lära mig mer, mycket mer...

  • Lövsångare.
    Lövsångare. Foto: Peter Dahl
  • Nötskrika.
    Nötskrika. Foto: Peter Dahl
  • Entita.
    Entita. Foto: Peter Dahl

Och hobbyn växte snart till något mer seriöst.

– Haha, ganska snabbt ”ballade” det ur totalt. Så brukar det bli när jag hittar något jag verkligen tycker är roligt. Jag läser allt jag kan och vill utvecklas, jag blir som en svamp... Men det är trevligt att ha hittat en så rolig hobby på ålderns höst.

Tekniknörd

Kunskapen har växt, liksom mängden utrustning.

– Jag erkänner, jag är både tekniknörd och pryltokig. Men fågelfotografering är faktiskt ganska mycket en ”materialsport”. Med rätt utrustning ökar möjligheten drastiskt att ta bra bilder, säger han.

Och fortsätter:

– Med andra ord har jag lagt ner en slant på kameror, objektiv och annat nödvändigt. Det är tur att jag har en förstående fru...

Peter ”Pecka” Dahl har återhämtat sig efter hjärtinfarkten.
Peter ”Pecka” Dahl har återhämtat sig efter hjärtinfarkten. Foto: Kajsa Juslin

”Pecka” erkänner att hans kunskap kring fåglar inte var så bra till en början. Men hjälpen fanns nära till hands, svärfar är nämligen Åke ”Fågel-Åke” Jansson.

– När det gäller fåglar är Åke som ett levande uppslagsverk. Om jag fotograferar en fågel som jag inte känner igen skickar jag bara bilden till honom och några minuter senare får inte bara reda på vilken fågel det är, utan ofta också intressanta fakta.

Vad har fågelfotograferingen betytt för dig i rehabiliteringen efter hjärtinfarkten?

– Otroligt mycket, den är en stor del i min livsstilsförändring. För det första får jag en lagom dos av motion, men den är också en viktig rekreation. Att sitta still och vänta på att strömstaren ska sätta sig på en viss plats, ja det blir nästan som meditation. Man tvingas släppa alla andra tankar och vara totalt koncentrerad för att vara redo att ta bilden. För när det handlar om fågelfotografering måste man ha ett stort tålamod och vara snabb...

Fågelfotograferingen tar ”Pecka” på stort allvar. ”Det är en fantastisk hobby”, säger han.
Fågelfotograferingen tar ”Pecka” på stort allvar. ”Det är en fantastisk hobby”, säger han. Foto: Kajsa Juslin

Numera är kameran nästan alltid med på promenaderna.

Och fotograferingen har tagit över allt mer.

– Jag tror faktiskt att jag och Linda har planerat fler fotoäventyr i sommar än spelningar, säger han och skrattar.

Peter ”Pecka” Dahl fotograferar gärna ugglor. Här en kattuggla.
Peter ”Pecka” Dahl fotograferar gärna ugglor. Här en kattuggla. Foto: Peter Dahl

Har du något mål med fågelfotograferandet?

– Jag vill utvecklas och lära mig så mycket som möjligt. Jag är fortfarande en nybörjare och absolut ingen fotograf, bara en amatör som älskar att ta fågelbilder och har lämplig utrustning. Men jag känner att jag gör framsteg hela tiden och så länge jag gör det är det jättekul. Sedan vore det ju riktigt roligt om jag fick chansen att ställa ut några bilder eller kanske sälja någon.

– Men det viktigaste är ändå att fågelfotograferandet hjälpt mig ett komma tillbaka efter hjärtinfarkten...

Artikeltaggar

FåglarFotograferingHjärtinfarktHobbyNyheterUniversitetssjukhuset Örebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.