Hoppa till huvudinnehållet

Samuelsson gästar utan moppe: Värste var å få ôpp åbäke’ på vägen igen

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Den sista Packmopedsturnén, trettionde året, gjorde i somras stopp på Berget i Degerfors. Närmast i bild syns Göran Samuelsson, som snart gästar Degerfors solo med ett framträdande på Tunet.
Den sista Packmopedsturnén, trettionde året, gjorde i somras stopp på Berget i Degerfors. Närmast i bild syns Göran Samuelsson, som snart gästar Degerfors solo med ett framträdande på Tunet. Foto: Love Tallmyren

Före sommarens packmopedsturné hade han inte spelat i Degerfors. Men inom kort gör han det igen, Göran Samuelsson, och samma kväll bjuds det på mer värmländsk musik på Tunet, då även Granny K gästar.

Det blir ett stort musikevent på Tunet andra lördagen i februari och den här gången är det inte enbart riktat till medlemmarna i Club Tunet, utan öppet för allmänheten genom att Folkets husföreningen sökt andra tillstånd.

– Vi är glada över att packmopedsgeneralen Göran Samuelsson kommer och sen även ett rockband från Grums, Segmon, som också är grundarna av festivalen Folk & Rock, som förr hölls i Segmons Folkets park. Det är Lasse Högberg och Karin Forsling, som även grundade bandet Granny K, berättar Eje Johansson, ordförande i Folkets husföreningen.

Nämnas kan att Lasse Högberg tidigare var basist i Karlstadsbandet Dublin Fair.

– Tunet är godkänt för 404 personer. Tidigare har det mest varit lokala artister som spelat då vi anordnat nåt och det har kommit mellan 100 och 200 personer. Men nu gör vi ett försök med mer kända artister, säger Johansson.

Vit fläck

Vi kontaktar Göran Samuelsson som i juli spelade på Berget dit Packmopedsturnén hade ställt kosan. Men dessförinnan hade han inte spelat här.

Bild från besöket på Berget i Degerfors i somras.
Bild från besöket på Berget i Degerfors i somras. Foto: Love Tallmyren

– Nej, Degerfors var nog en vit fläck på kartan. Just i Värmland trodde jag nog att jag hade varit i varenda håla. Nu kanske jag har varit det när jag varit i Degerfors också. Men där var fantastiskt och så jäkla trevligt, säger Samuelsson.

– Vad jag minns var det halvskruttigt väder, men det kan nästan vara bra för då kämpar man tillsammans med publiken.

– Men det är helt olika förutsättningar, för nu när jag kommer är jag ensam på scen, säger Samuelsson, som då vi når honom är i färd med att rigga för en spelning på hemmaplan, på restaurang Kulinarika på Aplungen.

Helkväll med mat

Då vi pratar med honom är det inför premiärspelningen av av en rad konserter han ska ha på nämnda restaurang, ihop med kompisar och vänner.

På premiärkvällen framträder han ihop med Anna Stadling och hennes man Pecka Hammarstedt. Den 18 februari spelar han ihop med Plura och hans bror Carla och i mars med skådisen Håkan Jäder.

– Det är konserter efter samma koncept, där gästerna äter en trerättersmeny och vi spelar, så det är en helkväll. Det här skulle nog inte blivit av om det inte varit för Packmopedsturnén, som det skvätt över från, berättar Samuelsson.

Sång till mamman

Vad han kommer bjuda publiken i Degerfors på vet han inte riktigt än, men bland annat blir det en nyskriven låt han tillägnar sin mamma.

– Hon gick in i demensens dimmor rejält förra hösten och den här låten skrev jag och gav i julklapp till henne. Hon är 91 år nu och bodde hemma till alldeles nyss, men har nu flyttat till ett boende, säger Samuelsson.

Göran Samuelsson på Packmopedturnéns avslutningskonsert hemma på hans gård.
Göran Samuelsson på Packmopedturnéns avslutningskonsert hemma på hans gård. Foto: Olivia Larsson

– Jag tror det kan bli en bra blandning, med mig först, lite finstämt på scenen, och sen Granny K som får brassa på.

Vemodig själ?

En del av dina låtar känns lite deppiga, som ”Svarta moln” och även Gunnar Ehnes ”Rapport från Staccato by”, som du tonsatt och sjungit in.

Är du en deppig eller vemodig själ?

– Ha ha, ja de låtarna är ju inga uppåttjack direkt. Men när man håller på länge och skriver, jag har hållit på i över 30 år nu, så hamnar man till slut här, man försöker ta hand om alla känslolägen. Man kan lyssna på Winnerbäck och alla, de hamnar här till slut.

– Vad gäller ”Svarta moln” finns det en enkel förklaring. Min bror är bildkonstnär och gjorde en målning som heter ”Svarta moln över hela helvetet” och jag tyckte det var en fantastiskt titel, så jag sa att jag ska skriva en låt som innehåller det. Men den heter bara ”Svarta moln”.

– Samtidigt har vi i Packmopedsturnén kört en låt, som Arvikamusiker skrivit, som heter ”De som byggde landet”. Det är en jädra bra låt. Så jag tänkte ”Svarta moln” som en variant på den, men det är mer en fråga om ordfläteri, det handlar inte så mycket om mitt känsloläge.

Så det är inte nåt i Värmland som gör vemodet, för det märks ju även i andra kulturyttringar?

– Jag satt och pratade med författaren Bengt Berg om just det och vad det kan komma sig att så många konstnärer och författare kommer från Värmland. Då sa Bengt ”kanske mest för att det är så jäkla tråkigt att bo där. Man gör vad som helst för att drömma sig bort!”

Mer jobb nu

Samuelsson bor i sitt föräldrahem i Västra Ämtervik.

– Jag växte upp där och flyttade runt en hel del och 1999 så flyttade jag tillbaka dit och blir kvar där har jag tänkt.

Ska du luta dig tillbaka nu?

– Nej jag har massvis med jobb, har nog aldrig haft så mycket som nu, dels solo dels tillsammans med andra, bland annat håller Håkan Jäder, en skådis jag varit ute med mycket, och jag på och bygger en Norrlandsturné för hösten. Så det blir massvis med spelningar i år.

Även Granny K spelar på Tunet denna kväll.
Även Granny K spelar på Tunet denna kväll. Foto: Lena Richardson

– Om det inte blir moppeturné innebär det helt enkelt att jag hinner vara ute mer och spela själv. För det krävs ganska mycket för att dra ihop en sån där historia. Dregen sa, då han var med, att ”Packmopedsturnén är en expedition med musikaliska inslag”. Det var fint uttryckt. Det krävs så mycket bara för att ta sig fram till scenen, så därför skapas en speciell stämning, säger Samuelsson.

Som att åka utför ett stup med moppen, som du gjorde i somras?

– Oj, det där hade jag nästan glömt. Nikkes moppe hade stannat och jag skulle stanna och hjälpa till. Men där var ett jädra dike och det var bara att åka med utför. Det tog stopp i ett träd. Men det gick bra. Dâ värste var å få ôpp åbäke’ på vägen igen, säger Samuelsson på skrattande värmländska.

Är mopederna sålda nu, eller finns det chans att det blir turné igen?

– Många är sålda, en del har jag kvar, men nu är det stopp. Det känns som att det här var precis den avslutning på turnén som jag hade drömt om. Själva avslutningskonserten höll vi hemma på min gård där det var runt 800 personer. Det var rena rama Woodstockstämningen, helt fantastiskt, säger han och fortsätter:

– Tanken var att det skulle ha varit slut 2020, men det kom pandemi och allt möjligt. En kompis sa, om du gör en turné även 2022 så kan du kan du kalla den ”30 år i 30”, för 1992 var startskottet för den första turnén.

Samuelsson och Granny K framträder på Tunet, i Degerfors Folkets hus, den 11 februari.

Samuelsson och Granny K framträder snart på Tunet, i Degerfors Folkets hus.
Samuelsson och Granny K framträder snart på Tunet, i Degerfors Folkets hus. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

ArtisterDegerforsDegerfors Folkets husDublin FairEje JohanssonGöran SamuelssonMopederNöje/KulturRockTunetTurnéVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.