Hoppa till huvudinnehållet

Lantbrukare får kritik från länsstyrelsen

Publicerad:
Korna har inget med texten att göra. Genrebild.
Korna har inget med texten att göra. Genrebild.

En djurägare i Karlskoga har brister i djurhållningen. Det menar länsstyrelsen som nu kräver bättring av djurägaren.

I april 2022 genomförde länsstyrelsen en rutinkontroll hos en lantbrukare i Karlskoga kommun. Vid kontrollen konstaterades att flera av ungdjuren var eftersatta i tillväxten och onormalt smala samt att det låg plast och nät i hagen vilket kunde utgöra en skaderisk för djuren.

Den 3 augusti samma år genomfördes en uppföljande kontroll för att se om bristerna åtgärdats. Vid kontrollen konstaterade länsstyrelsen att det fortfarande låg plast och nät utspritt i hagen.

Plasten var kvar

Den 1 december var länsstyrelsen kontrollanter tillbaka på gården för att kontrollera att bristerna åtgärdats. Vid kontrollen uppmärksammade Länsstyrelsen fortfarande brister. En av de äldre korna med var i onormalt mager samt att det låg både plast och nät från ensilagebalar kvar i foderhäcken där djuren utfodrades.

Länsstyrelsen skriver att djur ska dagligen ges en fodergiva som ska garantera en tillräcklig, allsidig och välbalanserad näringstillförsel. Magra djur har svårare att upprätthålla normala kroppsfunktioner som exempelvis värmereglering.

Tugga i sig plast

De skriver även att djurskyddsarbete är förebyggande och det gäller att förhindra i största mån att dina djur kommer åt föremål och ämnen som kan skada dem. Nät och plast i hagen innebär hälsorisker för djuren då de kan fastna i nätet samt tugga i sig nät och plast.

Länsstyrelsen kommer att följa upp föreläggandet för att kontrollera det som ska ha åtgärdats. Om du lantbrukaren inte följt föreläggandet är Länsstyrelsen skyldig att vidta ytterligare åtgärder.

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerDjurDjur och naturDjurhållningKarlskogaKarlskoga kommunLänsstyrelsen i Örebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.