Hoppa till huvudinnehållet

BIK-profilen gjorde SHL-debut som domare: ”Lite mindre hafsigt”

Publicerad:
Daniel Wessner fick under lördagen göra debut som domare i SHL.
Daniel Wessner fick under lördagen göra debut som domare i SHL. Foto: DANIEL ERIKSSON

Sedan säsongen 2020–2021 har BIK Karlskogaprofilen Daniel Wessner varit domare i hockeyallsvenskan. Under lördagskvällen fick han ta ett kliv upp och gjorde sin första match som huvuddomare i SHL.

– Det var skitkul så klart, säger Wessner.

Han gjorde sig känd som en buse i hockeyallsvenskan och låg ofta i toppen av utvisningsligan när säsongerna summerades. Kanske lite ironiskt då att Daniel Wessner bytte spår efter karriären och blev domare.

Säsongen 2016–2017 var hans sista i BIK Karlskoga och 2020–2021 debuterade han i hockeyallsvenskan i den svartvit-randiga dressen med pipan i högsta hugg.

Under lördagskvällen fick han dock ta ett steg bort från allsvenskan – för att göra debut som huvuddomare i SHL.

– Det var skitkul så klart. Jäkligt roligt, säger Daniel Wessner.

Matchen han tilldelades var den mellan Timrå IK och Frölunda HC, där hemmalaget från norr tog hem trepoängaren efter en 3–1-seger.

– Det var en ganska bra match tycker jag. Två spelande lag, så det var kul. Sen hade jag ett bra team som hjälpte mig.

Kollegorna han fick med sig var huvuddomaren Mikael Nord och linjemännen Andreas Lundén och Christian Billing.

Var det stor skillnad jämfört med allsvenskan?

– Det var renare spel skulle jag säga, lite mindre hafsigt och så. Lite striktare och mer uppstyrt, i den här matchen i alla fall. Sen hade jag som sagt ett bra domarteam med mig som gjorde det till en lätt resa för mig.

Hade ni några svåra situationer att ta ställning i?

– Inget större, några tacklingar och så. Men det är alltid situationer i alla matcher. Sen ska man göra det snabbt därute och försöka få så många rätta beslut som möjligt. Det blir inte alltid alla, men det är det man strävar emot.

”Tävlar i allt”

Om det blir fler matcher i Sveriges högsta serie återstår att se.

– Jag har ingen aning om vad det här innebär. Jag fick en match, de ringde och frågade om jag ville. Vart det tar vägen vet jag inte, men det var roligt.

Är målet att döma SHL på heltid?

– Heltid och heltid. Jag vill döma så högt upp som möjligt. Jag tävlar i allt jag gör och vill göra det så bra som möjligt. Jag vill bli en så bra domare jag kan bli, sen på vilken nivå är det inte jag som bestämmer.

Daniel Wessner gjorde tidigare under vintern comeback som spelare, när hans Filipstad mötte Charlottenberg.

Artikeltaggar

Daniel WessnerIshockeySHL

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.