Hoppa till huvudinnehållet

Degerforssonen i rysarfinal: ”Supernöjd att jag ens tog mig dit”

Publicerad:
Oskar Jonsson från Karlskoga GK hade mycket bra tryck i drivern och fixade ett SM-silver i parasimulatorgolf i matchspel på SM-veckan i Skövde. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Oskar Jonsson från Karlskoga GK tog SM-silver i parasimulatorgolf i matchspel efter en rafflande final som gick till särspel.

– Tyvärr var mitt närspel inte riktigt på den nivå som jag vill och jag skulle säga att det var det som avgjorde matchen, säger han.

Oskar är med i Livekarusellen: ”Jag vill göra den musik som har en mening för mig”

26-årige Oskar Jonsson från Karlskoga GK ställdes i SM-finalen i parasimulatorgolf i matchspel mot Johan Kammerstad från Askersunds GK, en tidigare världsetta i sin paragolfklass. Ett tufft motstånd för Degerforssonen Jonsson i vad som blev en nagelbitare som avgjordes först på det första särspelshålet.

Oskar Jonsson slog en jättefin drive på det första särspelshålet, ett par 4, medan Johan Kammerstads järntvåa hamnade i ruffen. Kammerstad fick ta fram en järnsexa och stod för ett fantastiskt slag som hamnade inom 2,4 meter från hål och birdien var då alltså säkrad enligt spelets regler.

”Spännande för publiken”

Jonsson var med andra ord tvungen att från 117 meter också fixa en birdie för att inte förlora finalen och hans inspel till green stannade 9,6 meter från hål och putten gick inte i vilket gjorde att Kammerstad vann särspelet, finalen och SM-guld.

– Jag kan förstå att det var spännande för publiken men jag var ganska lugn. Men tyvärr räckte det inte hela vägen, säger Oskar Jonsson efter en batalj med väldigt små marginaler:

– Ja. Tyvärr var mitt närspel inte riktigt på den nivå som jag vill och jag skulle säga att det var det som avgjorde matchen.

– Jag kom tillbaka från två håls underläge i matchspelet ett par gånger och tog det till särspel på 18:e hålet.

26-årige Jonsson från Degerfors.
26-årige Jonsson från Degerfors. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Comeback efter uppehåll

Och Oskar Jonsson, syster till golfstjärnan Matilda Jonsson, hade ju stora möjligheter även i särspelet.

– När Johan Kammerstad drog upp bollen innanför cirkeln (på 2,4 meter) som gav honom garanterad birdie så blev det lite press på mig att också lägga upp mig nära och tyvärr räckte det inte med par som det blev till slut, säger Jonsson och berättar mer:

– Jag har haft uppehåll från tävlingsgolf i två år. Jag är supernöjd att jag ens tog mig till final och nu det här året är jag alltså tillbaka i tävlingsgolfen.

Hur högt rankar du det här SM-silvret?

– Absolut att det betyder en bra språngbräda tillbaka. Sedan vet jag inte hur högt jag håller det här silvret men det känns som att det var klivet tillbaka mot att försöka ta mig uppåt på världsrankingen igen. Om jag minns rätt var jag topp 20 innan jag slutade i min kategori för neurologisk nedsättning. Så mitt mål i år är väl att försöka klättra upp till topp 20 igen. Nästa år är målet topp ett, konstaterar Oskar Jonsson med ett skratt:

– Jag måste bara klara av att slå Johan Kammerstad. Han har 2–0 på mig i matcher nu.

Var det extra nervöst att tävla när SVT sände?

– Lite extra nervöst var det. Men det handlade väl egentligen om att det var mycket folk överallt. Men jag skulle inte säga att jag var mer nervös utan mer att man inte är van att folk står och tittar på det sättet som det var nu.

Matilda sjua i stortävlingen efter stark avslutning
2019 fick Oskars syster Matilda pris av Henrik Stenson som ”Årets handigolfare – utveckling”.
2019 fick Oskars syster Matilda pris av Henrik Stenson som ”Årets handigolfare – utveckling”. Foto: PRIVAT

Artikeltaggar

GolfKarlskoga GKMatilda JonssonSM-veckan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.