Hoppa till huvudinnehållet

Silvolas succé – ett guld och två silver: ”Absolut över förväntan – supernöjd”

Publicerad:
Timo Silvola, Degerfors BK, kammade hem ett guld och två silver i draghund på SM-veckan och fredagens silver i combined 15 km vann han med blandrasen Tjabbe.
Timo Silvola, Degerfors BK, kammade hem ett guld och två silver i draghund på SM-veckan och fredagens silver i combined 15 km vann han med blandrasen Tjabbe. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Tre starter och tre SM-medaljer.

57-årige Timo Silvola från Degerfors BK vann ytterligare ett guld och två silver i draghund.

– I mina drömmars förhoppningar fanns att jag i alla fall skulle ta två medaljer. Men man ska fixa det också, drömma kan man alltid göra, säger han.

Det var på SM-veckan i Skövde den här veckan som Timo Silvola fyllde på prisskåpet med ytterligare medaljer i draghundsport, och det är en minst sagt välmeriterad 57-åring från Degerfors Brukshundklubb som fortsätter att skörda framgångar.

– Jag tror att jag har tolv eller 13 VM-medaljer (guld 2005 och 2007). Det är utspritt på en jäkla massa år från typ 2003. Jag har hållit på länge, konstaterar Timo Silvola.

Utöver ett dussin VM-medaljer tror Silvola att han har kammat hem fem eller sex EM-medaljer genom åren – och han gissar på 20-25 SM-medaljer.

På SM 2023 fixade han alltså tre nya utmärkelser på tre lopp och det första var i onsdags i pulka 15 km där Timo Silvola med blandrashunden Taco vann SM-guld på tiden 31.05 och han var 1.07 före tvåan Tommy Lageholm från Malmfältens Draghundsklubb.

”Det är galet bra”

Dagen efter guldpengen tävlades det i lina 15 km och Silvola åkte hem ett silver tillsammans med blandrasen Bella på tiden 27.40 i ett lopp där guldet gick till Jonas Danvind från Östersund Draghund IF.

– Det var jättekul med silver, absolut, sade Silvola efter två inkasserade medaljer och fortsatte:

– Men jag är inte riktigt lika nöjd med silver som med guldet i onsdags såklart. Men två medaljer på två starter är galet bra så det är klart att jag är nöjd. Jag är supernöjd.

”Ett ganska struligt lopp”

Och mer skulle det alltså bli. I fredags avslutade Timo Silvola draghund-SM med ett silver i combined 15 km på tiden 32.05 och återigen gjorde han det ihop med Tjabbe. SM-guldet vanns av Sebastian de Wall från Sollefteå DHK.

– Grymt kul, säger Degerforsstjärnan:

– Men det var ett ganska struligt lopp och combined är ju combined. Det var lite närkontakt här och lite närkontakt där och jag vurpade och det var utrustning som krånglade lite. Men det är sådant som händer och det får man räkna med, berättar Silvola.

57-årige Silvola fixade ett silver även i draghund med lina tillsammans med blandrashunden Bella som är Tjabbes syster.
57-årige Silvola fixade ett silver även i draghund med lina tillsammans med blandrashunden Bella som är Tjabbes syster. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Besegrade VM-åkare

Summa summarum en finfin trippel. Och det hade den minst sagt rutinerade värmlänningen inte räknat med på detta svenska mästerskap.

– I mina drömmars förhoppningar fanns att jag i alla fall skulle ta två medaljer. Men man ska fixa det också, drömma kan man alltid göra. Så det gick absolut över förväntan och jag är super-, super-, supernöjd.

– Det var extra roligt att jag slog båda Sveriges kommande VM-åkare i alla tre lopp. Det är Martin Norberg (Boden Draghund IF) och Tommy Lageholm som redan är klara för att tävla i årets VM för Sverige.

Artikeltaggar

DegerforsHundsportLängdskidåkningSkövdeSM-veckan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.