Hoppa till huvudinnehållet

Kristersson: Vi erbjuder Turkiet vårt stöd

Publicerad:
Statsminister Ulf Kristersson (M) träffar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid presidentpalatset i Ankara. Arkivbild från november.
Statsminister Ulf Kristersson (M) träffar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid presidentpalatset i Ankara. Arkivbild från november. Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) har skickat sina kondoleanser till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan efter jordbävningen i Turkiet och Syrien.

Kristersson skriver på Twitter: "Våra tankar går till offren och deras närmaste."

"Som en partner till Turkiet och ordförandeland i EU står vi redo att erbjuda vårt stöd", fortsätter statsministern.

– Mina tankar går till offren och deras familjer, säger EU-minister Jessika Roswall (M) på väg in till ett möte i Bryssel.

– Vi kommer att titta på koordineringen vad EU kan göra, det är det enda jag har just nu. Det är fruktansvärd situation och vi ska stötta vad vi kan.

EU:s räddningsplattform ERCC har aktiverats och samordnar ländernas arbete. Räddningsteam från Nederländerna och Rumänien är redan på väg till området, enligt kriskommissionär Janez Lenarcic.

Flera svenska partiledare reagerar med bestörtning på jordbävningen. Socialdemokraternas Magdalena Andersson skriver att hon är "chockad och djupt bedrövad" över de många dödsfallen.

Miljöpartiets Per Bolund skriver på Twitter: "Nu måste Sverige och världen snabbt ge allt stöd vi kan för att hjälpa och minska lidande och död."

Även Centerpartiets ledare Muharrem Demirok, som har både svenskt och turkiskt medborgarskap, kommenterar jordbävningen: "Fruktansvärda nyheter om nattens jordbävningar i Turkiet och Syrien. Jag hoppas på ett snabbt och effektivt räddningsarbete för de som skadats och är fast under rasmassor."

Skalven fortsätter – fler än 1 500 döda

Artikeltaggar

BrysselEUJanez LenarčičJessika RoswallJordbävningarMagdalena AnderssonMiljöpartietModeraternaOlyckor och katastroferRecep Tayyip ErdoganSocialdemokraternaSyrienTurkietTwitterUlf Kristersson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.