Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Satsa på en vildare natur

Publicerad:
Miljöpartiets Johanna Ghattas skriver att vi måste värna den biologiska mångfalden.
Miljöpartiets Johanna Ghattas skriver att vi måste värna den biologiska mångfalden. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En av de viktigaste sakerna vi behöver prioritera för att få ett bättre liv här på jorden och framförallt kunna lämna över något bra till kommande generationer är biologisk mångfald! En vildare natur.

Vad menas då med biologisk mångfald?

Lite kort kan man säga: ett mått på hur många olika levande organismer det finns och detta innefattar allt i naturen.

Biologisk mångfald kan sägas utgöra grunden för människans välfärd: vi får bland annat mat, friskare luft och bra dricksvatten. Ett tydligt exempel på minskande biologisk mångfald på senare tid är att insekter som behövs för att pollinera grödor tydligt och markant blivit färre. Hur ofta såg du humlor, bin och fjärilar i somras?

FN:s konferens om biologisk mångfald (COP15) hölls i Kanada nu i december. 196 länder kom överens om ett historiskt avtal för att stoppa förlusten av biologisk mångfald. Länderna, däribland Sverige, enades om en vision att 2050 ska vi ha en värld som lever i harmoni med naturen. Det slogs bland annat fast att 30 procent av hav, vatten och land ska skyddas. Vi kan likna detta vid en motsvarighet till Parisavtalet för klimatet.

På samma sätt som vi idag propagerar för att Alla kan göra något för klimatet, så menar vi att också Alla kan göra något för den biologiska mångfalden! Vilka 30% av vår kommun ska vi välja att skydda? Och vad kan vi mer göra?

Johanna Ghattas, Miljöpartiet de gröna i Degerfors

Artikeltaggar

ÅsikterBiologisk mångfaldDegerforsFNInsändareJohanna GhattasKanadaMiljöpartiet