Hoppa till huvudinnehållet

Moderaterna återupplivar frågan om BB och uppmanar regionen till att öppna

Publicerad:
Reporter Maiken Kettil Schough
Maiken Kettil Schough
maiken.kettil.schough@kt-kuriren.se
Redan 2019 togs beslutet av regionfullmäktige att återöppna förlossningen i Karlskoga skriver Anna Nordqvist.
Redan 2019 togs beslutet av regionfullmäktige att återöppna förlossningen i Karlskoga skriver Anna Nordqvist. Foto: Roger Gleisner

Nu vill Degerforsaren och oppositionsrådet, Anna Nordqvist (M), att regionen blåser liv i frågan om att återöppna BB i Karlskoga. Redan 2019 tog regionfullmäktige beslut om återöppning. Nu undrar hon om hur planen ser ut:

– Det har snart gått 4 år sedan majoriteten stängde förlossningen i Karlskoga. Det är ett misslyckande från de styrandes sida att man inte lyckats med en återöppning ännu, skriver hon i ett pressmeddelande.

Den styrande majoriteten i regionfullmäktige som valde att stänga BB var Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Nu är det upp till bevis
Anna Nordqvist (M)

Frågan har aktualiserats då regeringen med sjukvårdsminister, Acko Ankarberg Johansson (KD), i spetsen lanserade sin senaste satsning i vården. Man vill ha en mer personinriktad, tillgänglig och jämlik mödrahälsovård, förlossningsvård samt eftervård.

”Det är ett misslyckande från de styrandes sida att man inte lyckats med en återöppning ännu”, skriver Anna Nordqvist, oppositionsråd för (M) i regionen.
”Det är ett misslyckande från de styrandes sida att man inte lyckats med en återöppning ännu”, skriver Anna Nordqvist, oppositionsråd för (M) i regionen. Foto: Tord Saxin

Det har fått Anna Nordqvist att vilja återuppliva fråga om BB i Karlskoga. I juni är det fyra år sedan förlossningen stängde. Nu vill Anna Nordqvist uppmana till att BB skyndsamt ska återöppnas.

– Nu är det upp till bevis. Jag hoppas att Behcet Barsom (KD) visar att han tänker hålla sitt löfte att prioritera förlossningen som han lovat i media när han blev ny ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden, skriver oppositionsrådet för Region Örebro län och fortsätter:

– Våra partier i regeringen har sett till att det finns medel till detta, nu måste det verkställas.

Regeringen har avsatt 1,6 miljarder kronor för insatserna av dessa 150 miljoner särskilt avsatta för att kliniker med mödrahälsovård och förlossningsvård på landsbygden ska vara kvar eller återöppnas.

– Jag är rädd för att ju längre det förhalas desto svårare blir det att öppna igen. Det måste göras denna mandatperiod. Vi ser fram emot att Behcet Barsom håller sitt och Kristdemokraternas löfte och återöppnar förlossningen 2024-2025, skriver Anna Nordqvist.

Anna Nordqvist har ställt frågan direkt till Behcet Barsom i en interpellation.

Artikeltaggar

Acko Ankarberg JohanssonAnna NordqvistBehcet BarsomCenterpartietFörlossningKarlskogaKristdemokraternaModeraternaSocialdemokraternaVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.