Hoppa till huvudinnehållet

Småföretagare i tvist med kommunen: ”Dom har dödat glädjen för mig”

Publicerad:
Reporter Helena Lundberg
Helena Lundberg
helena.lundberg@kt-kuriren.se
Marianna Lundgren är idag 70 år och har varit egenföretagare sedan hon var 18 år, något hon verkligen gillat att vara. Men nuvarande hyresvärd Karlskoga kommun håller successivt på att ta bort glädjen i hennes företagande.
Marianna Lundgren är idag 70 år och har varit egenföretagare sedan hon var 18 år, något hon verkligen gillat att vara. Men nuvarande hyresvärd Karlskoga kommun håller successivt på att ta bort glädjen i hennes företagande. Foto: Helena Lundberg

Att ha Karlskoga kommun som hyresvärd för sin butik har visat sig vara allt annat än vad Marianna hade föreställt sig för två år sedan.

Kallras från fönster och dörrar vintertid och bastu sommartid, så är det i den lokal som Marianna idag driver sin klädbutik Larssons house AB i.

Marianna är med sina 70 år fyllda en rutinerad företagare som startade sitt första företag redan som artonåring. Då drev hon ett inredningsföretag, men efter att hon senare fick problem med höfterna bytte hon och började i stället sälja kläder.

Hon visar mig runt i sin butik som för dagen har en temperatur en bra bit under det värde på plus tjugo grader som Arbetsmiljöverket satt. I bakgrunden hörs ett dånande ljud från ventilationen.

Man märker att Marianna brinner för det hon gör och för att ge sina kunder bra service, men det finns också en dos av uppgivenhet i tonfallet.

Kommunen som hyresvärd

För två år sedan skulle hennes dåvarande hyresvärd i Sandviken bygga om och hon såg den tomma butiken på Oxelbergsgatan.

Från englasfönstren är det kallras vintertid och sommartid blir det varmt som en bastu i lokalen. Dessutom är fönsterramen ganska sliten.
Från englasfönstren är det kallras vintertid och sommartid blir det varmt som en bastu i lokalen. Dessutom är fönsterramen ganska sliten. Foto: Helena Lundberg

Hon vände sig till kommunen som äger fastigheten och fick veta av dåvarande fastighetschef byggnaden skulle rivas, men att ett ettårigt kontrakt skulle kunna upprättas.

Kort därefter kontaktades Marianna av kommunen.

– De meddelade att beslutet var ändrat, att huset skulle vara kvar och att jag kunde få ett längre kontrakt. Då ställde jag motkravet att bristerna som fanns skulle åtgärdas.

I det rum som idag används som förråd hade hon tidigare provrum. När det blåste för mycket från ventilationen blev hyresvärdens åtgärd att hänga upp en kartongbit vid rören i taket.
I det rum som idag används som förråd hade hon tidigare provrum. När det blåste för mycket från ventilationen blev hyresvärdens åtgärd att hänga upp en kartongbit vid rören i taket. Foto: Helena Lundberg

Man tog ett möte och gick igenom allt som behövde fixas. Fönstren som består av englasfönster skulle bytas, likaså dörrar. Dessutom fanns det en ramp in i lokalen för rullstolsburna och de med rollator som var, och är, alldeles för brant.

– När de hade räknat på kostnaderna så ville de att jag skulle teckna ett femårskontrakt, vilket kändes helt okej, säger Marianna och fortsätter:

– Sen slutade fastighetschefen på kommunen och nu kommer ingen ihåg någonting av överenskommelsen.

Inkasso

I snart två års tid har hon försökt få gehör för det som lovades och för att få kommunen att förstå att lokalen har sådana brister att det inte ens följer Arbetsmiljöverkets lagar, men det går trögt.

Kylan vintertid är för dagen påtaglig och den branta rampen utanför är inte åtgärdad.

– I lördags så var det en person som återigen höll på att fara iväg. Det var bara tur att jag hann få tag i rullstolen, säger Marianna och menar att det också är dåligt med utrymme på trappavsatsen för en rullstol att vända.

Marianna har fått hänga för gardiner för dörrarna så det inte ska dra så mycket i lokalen.
Marianna har fått hänga för gardiner för dörrarna så det inte ska dra så mycket i lokalen. Foto: Helena Lundberg

Till slut valde hon att ta till drastiska åtgärder och tog kontakt med Länsstyrelsen. Av dom fick hon veta att hon kunde deponera hyran antingen till dom eller öppna ett eget konto och sätta in hyran på tills dess att tvisten är löst. Men att om hon valde att öppna ett eget konto fanns en risk att hon kunde bli av med sitt hyreskontrakt.

– Det var ju precis det jag vill, att bli avlöst härifrån. Då trodde jag i mitt stilla sinne att de skulle göra så, men nej, säger Marianna.

Istället skickade kommunen ett krav på de uteblivna hyrorna till inkassobolag.

– När kravet kom så skickade jag in alla brev som kommunicerats fram och tillbaka sedan jag flyttat in. Inkassobolaget avskrev ärendet, de tar inte i det under en pågående tvist, säger hon.

Höjd hyra

Och som om inte uteblivna löften och inkassokrav vore tillräckligt så har hyresvärden valt att höja hyran från första januari.

– Det är kutym att man rabatterar hyran när det är för kallt i lokalerna, men istället har de höjt med 10,8 procent, säger hon.

Rampen in i lokalen är brant och på trappavsatsen har inte så mycket utrymme för att vända en rullstol. Marianna har bett om att rampen skulle gå åt andra hållet för att vara längre och inte så brant, men det skulle bli för dyrt enligt hyresvärden.
Rampen in i lokalen är brant och på trappavsatsen har inte så mycket utrymme för att vända en rullstol. Marianna har bett om att rampen skulle gå åt andra hållet för att vara längre och inte så brant, men det skulle bli för dyrt enligt hyresvärden. Foto: Helena Lundberg

Till det har hon fått ett tilläggsavtal där man erbjuder att släppa henne från kontraktet 31 augusti under förutsättning att hon betalar in hyran som hon nu har deponerat.

I avtalet har man även lagt till att om hon underlåter sig att betala hyran kommer hyresrätten att förverkas och att det i så fall kan innebära att kommunen kan komma att kräva Marianna på skadestånd.

Vad önskar du helst av allt nu?

– Att de släpper mig, inget tjafs om kontraktstid och absolut ingen hyreshöjning med över 10 procent, säger hon.

”Jag kommer inte att ge mig”, säger Marianna.
”Jag kommer inte att ge mig”, säger Marianna. Foto: Helena Lundberg

Idag vet hon inte något om vad framtiden kommer ge. Marianna har hela tiden siktat på att fortsätta med sin butik några år till, men hon känner att det härliga med att driva småföretag i Karlskoga har fått sig en rejäl törn. Att hon är påläst råder inget tvivel om och mitt i sin uppgivenhet finns samtidigt en stark beslutsamhet.

– Om det ska gå så långt som till Europadomstolen, då får det göra det. Jag kommer inte att ge mig, säger Marianna och fortsätter:

– Min son brukar säga ”mamma, du älskar ju att jobba”. Och ja det gör jag, men just nu…. Dom har dödat glädjen för mig, avslutar Marianna.

Tidningen har sökt ansvariga på kommunen.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketButikerHandelKarlskogaKarlskoga kommunTvisterÅtgärder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.