Hoppa till huvudinnehållet

Mål och assist i comebacken för Stakkestad: ”Gött att komma tillbaka”

Publicerad:
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@nwt.se
Åke Stakkestad var tillbaka i BIK:s laguppställning när man mötte Björklöven. Och det blev en rolig comeback för Karlskogas nummer 15.
Åke Stakkestad var tillbaka i BIK:s laguppställning när man mötte Björklöven. Och det blev en rolig comeback för Karlskogas nummer 15. Foto: Dennis Pavlovic

”Åke, Åke, Åke” skanderades från läktarplats efter den första perioden. Då hade Stakkestad i sin comeback gett BIK Karlskoga ledningen och startat en islossning. I den andra perioden sprang siffrorna iväg och BIK vann till slut med 7–2 hemma mot Björklöven.

– Det är extra skönt att ha en sjätte spelare på planen, säger Åke Stakkestad om stödet från läktarplats.

Den 26 oktober skadade sig Åke Stakkestad och hans säsong såg länge ut att vara över. Men i veckan kom ett glädjande besked för alla BIK-fans: Han var redo för comeback och det dröjde inte heller länge innan han skulle bli målskytt.

Efter en förstaperiod med mycket fysiskt spel, där inget av lagen hade något speciellt stort övertag, kom BIK i en kontring. Logan Cockerill drev mot mål och droppade till Åke Stakkestad, som från snäv vinkel hittade nätet bakom Joona Voutilainen, med 17 sekunder kvar innan paus.

– Det var gött, det var länge sedan. Så det var jävligt gött att få hänga dit den direkt, säger 1–0-skytten.

Han tog av sig högerhandsken direkt och pekade på hjälmen, en målgest han har fått från en annan sport.

– Det är Rashfords (Marcus, anfallare i Manchester United) målgest. Jag är ett stort Unitedfan, så det var därför.

I periodpausen skanderades sedan ”Åke, Åke, Åke” från läktarplats.

– Det var jävligt gött och gött med bra tryck hela matchen. Det är extra skönt att ha en sjätte spelare på planen.

Hur var dagsformen, efter skadan?

– Den var helt okej. Det var så klart svårt med tajmingen och hela den biten, men jag tyckte ändå att flåset var bra och jag kom in i det mer och mer.

Galen andraperiod

1–0 stod sig till den andra perioden, men inte mycket längre än så. Efter 1,23 satte David Lilja 2–0 och drygt två minuter senare kom Kalle Jellvert fri och skickade en backhand stolpe in.

Laget från Umeå bytte då målvakt, till Alex D’Orio, men fick inget resultat av det draget. Fem minuter senare hade Logan Cockerill petat in 4–0 när pucken låg på mållinjen efter Stakkestads styrning och två och en halv minut efter det pricksköt Jesper Kokkonen in 5–0 i powerplay. Och minuten senare var Karlskogas nummer 88 framme igen, när han slog in en retur på Albin Erikssons skott till 6–0.

– Det kändes som att vi fick extralägen och de kanske chansade lite mer. Sen var vi effektiva på lägena också, säger Åke Stakkestad.

Björklöven fick sedan in två reduceringspuckar i snabb takt mot slutet av perioden och lagen gick in i omklädningsrummen vid ställningen 6–2.

Den tredje perioden var inte heller den gammal när BIK nätade. David Lilja och Markus Modigs kom i en två-mot-etta. Lilja hittade Modigs, som skottfintade och serverade Lilja ett öppet mål. 7–2 efter 46 sekunder, vilket också blev matchens slutresultat.

– Gött att komma tillbaka mot Björklöven och vinna, säger Åke Stakkestad, som i den tredje perioden åkte på en tuff smäll. Linus Cronholm i bortalaget tacklade honom i ryggen någon halvmeter från sargen, vilket resulterade i en tvåminutare.

Många BIK-are, både på läktarplats och i spelarbåset, tyckte att tacklingen förtjänade ett matchstraff.

– Det gick helt okej. Jag visste att han skulle komma men jag trodde inte att han var så dum och skulle tackla mig så hårt. Vi fick powerplay, så det var gött, säger Stakkestad.

Han själv stod alltså för ett mål och en assist i sin comeback.

– Det är väl inte överdrivet viktigt (att göra poäng direkt). Det är mest att komma in i det rätt och få en bra känsla. Men det är så klart alltid ett plus att göra poäng.

”Slutspel är slutspel”

Segern mot Björklöven innebär att BIK Karlskoga har tagit fyra av fyra möjliga vinster mot laget från Umeå den här säsongen. Bra siffror inför ett slutspel, men ingen garanti, menar Åke Stakkestad.

– Slutspel är slutspel, då kan man inte tänka för mycket på det som har hänt innan. Men det är så klart än bättre känsla att möta Björklöven än tidigare år.

Dessutom har BIK nu fem raka segrar och nio segrar på tio matcher.

Vad behöver ni göra för att fortsätta på den här vågen?

– Tråkigt nog är det hårt arbete och hela den biten. Det och vara ödmjuka, man vinner inte sådana här matcher genom att bara komma ut och åka skridskor. Det gäller att bara köra, varje byte och varje period, säger Åke Stakkestad.

"Åke, Åke, Åke” visade vägen när BIK krossade BjörklövenLugnande besked om BIK-kaptenen efter otäck smäll: ”Han verkar vara okej”

Artikeltaggar

BIK KarlskogaBIK Karlskoga A-lagHockeyallsvenskanIshockeyNobelhallenÅke Stakkestad

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.