Hoppa till huvudinnehållet

Björn tilldelad nyinstiftat hederspris för naturvård

Publicerad:
Malin Björn och Johan von Schéele mottar Mauritzpriset i Hasselfors.
Malin Björn och Johan von Schéele mottar Mauritzpriset i Hasselfors. Foto: Sara Iinatti

Degerfors kommuns miljöstrateg fick nyligen en utmärkelse för arbetet med att återskapa en unik miljö i Hasselfors.

”Med en stor passion för landskapet och naturen i Hasselfors och överhuvudtaget, ständigt med nya idéer och initiativ för att bevara, skydda och restaurera landskap och habitat i det stora och lilla. Alltid med dialog och lösningar i fokus. Stolthet, glädje och den största passion för vår närnatur.”

Så lyder motiveringen till priset som miljöstrateg Malin Björn nyligen fick och som delades ut på Hasselfors Naturfoto- och filmfestival.

Malin Björn fick det tillsammans med familjen von Schéele, från Bålby Hasselfors, för att de gemensamt arbetat med att återskapa Backaängen eller Hammarsjön, i närheten av sjön Teen, i Hasselfors.

Det är Mauritz Magnussons naturvårdspris dessa eldsjälar tilldelats och av den anledningen har priset utformats som en tornseglare, enligt beskrivningen hans favoritfågel. Mauritz Magnusson beskrivs som en stor naturvän, naturvårdare och ornitolog från Hasselfors. Prispokalen är gjord i Hasselfors av M Design, graverad av Mova Lind, Panikens pyssel och foton skulpterad av träkonstnär Janne Rickard, Laxå.

Hederspris

Enligt David Tverling, Hasselfors Naturfoto- och filmfestival, är priset ett hederspris som kommer att delas ut årligen vid Hasselfors naturfoto- och filmfestival. Det här var premiär, då priset delades ut för första gången.

Tverling beskriver att priset delas ut till personer och organisationer som inspirerar eller utför insatser och initiativ för naturvård och naturskydd i Hasselfors och Skagershult med omnejd.

Våtmarksprojekt

Hammarsjön, som pristagarna fått utmärkelsen för, är en våtmarksrestaurering som markägaren och Laxå kommun jobbade med och för det fick Lona-bidrag (lokala naturvårdssatsningen).

– Projektet började 2019 och jag jobbade tillsammans med markägaren med projektet då jag tidigare var verksam på Sydnärkes miljöförvaltning, säger Malin Björn.

– Vi gjorde återmeandring av älven, Stavån, och täppte igen den rätade fåran. Det syntes tydligt var den gamla älvfåran gått och vi släppte på vattnet där istället och lade en vall på ena sidan samt stängslade, så kor kunde beta där sommartid, säger Malin Björn.

Strandängar

Så har strandängar återskapats och det har även gynnat våtmarksfåglar.

Som vid Östersjön i Strömtorp?

– Ja det kan man likna det vid. Vid Hammarsjön är det sjö bara vissa tider på året, då Stavån svämmar över, medan där är torrare på sommaren, säger Malin Björn.

– Jag hann inte avsluta arbetet eftersom jag började jobba i Degerfors. Men enligt uppgifter så betade kor där i somras och markägaren har fortsatt arbetet uppströms Stavån, säger Malin Björn.

Mauritzpriset har utformats som en tornsvala, Mauritz Magnussons favoritfågel.
Mauritzpriset har utformats som en tornsvala, Mauritz Magnussons favoritfågel. Foto: David Tverling

Artikeltaggar

FilmfestivalerHasselforsLona-bidragMalin BjörnNaturvårdNyheterSydnärkeTeenUtmärkelser

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.