Hoppa till huvudinnehållet

Hade öronsnäcka vid körkortsprovet – frikänns från fusk

Publicerad:
Mannen från Karlstad skrev upp för körkort i Karlskoga när han ertappades med att ha en öronsnäcka. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 50-åriga mannen som skrev upp för körkort ertappades med att ha en öronsnäcka. Ett hjälpmedel som är förbjudet under provet.

En man i 50-årsåldern från Karlstad skrev i mars 2022 upp för körkort vid Trafikverkets lokaler i Karlskoga.

Vid provtillfället fick deltagarna intyga att man på heder och samvete lämnar sina provsvar utan att använda otillåtna hjälpmedel som exempelvis öronsnäcka. Vilket också mannen skrev under på.

Dock såg båda provförättarna hur mannen tog ut en öronsnäcka ur örat i samband med att han tog av sig sina hörlurar efter genomfört prov. Mannen anmäldes och senare åtalades för brottet grov osann försäkran.

Frikänd

Örebro tingsrätt har i sitt domslut konstaterat att det är ostridigt att mannen intygat att han inte skulle använda otillåtna hjälpmedel. Tingsrätten ifrågasätter inte heller vittnenas uppgifter om att mannen faktiskt haft öronsnäcka.

Däremot bedömde man inte att åklagaren kunnat styrka att mobiltelefonen varit igång under provtillfället och inte heller om öronsnäckan varit aktiverad så att mannen faktiskt använt den.

Man har därför inte kunnat ställa utom rimligt tvivel att han blivit hjälpt av öronsnäckan och mannen frikändes därmed från misstanken.

Öronsnäckan som beslagtogs vid anmälningstillfället lämnades efter domslut.

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrott, lag och rättFrikändKarlskogaKarlstadKörkortÖrebro tingsrättTrafikverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.