Hoppa till huvudinnehållet

Rockklassiker i konsert med Ulf Wadenbrandt: ”Där får jag min energi”

Publicerad:
Reporter Anne-Lie Gustavsson
Anne-Lie Gustavsson
anne-lie.gustavsson@kt-kuriren.se
Konsert med Karlskoga Symfoniorkester under ledning av dirigent Ulf Wadenbrandt i Bregårdsskolans aula i mars.
Konsert med Karlskoga Symfoniorkester under ledning av dirigent Ulf Wadenbrandt i Bregårdsskolans aula i mars. Foto: Kajsa Juslin

Den 18 mars arrangerar Karlskoga konsertförening Rock Classics goes symphony med Karlskoga Symfoniorkester under ledning av Ulf Wadenbrandt i Bregårdsskolans aula.

– Jag längtar verkligen, det är helt fantastiskt att vara tillbaka i Karlskoga.

Dirigenten Ulf Wadenbrandt har vid upprepade tillfällen fyllt Bregårdsskolans aula tillsammans med Karlskoga Symfoniorkester och fått publiken att koka av entusiasm och musikglädje.

Nu är det dags igen.

Hur känns det att komma tillbaka?

– Åh helt fantastiskt, jag längtar verkligen efter att komma tillbaka till Karlskoga. Det ska bli så roligt att åter få jobba med den fantastiska symfoniorkestern med alla härliga musiker. Och möta publiken så klart. Det finns ett speciellt förhållande där, väldigt mycket publik och fin feedback, säger Ulf Wadenbrandt och sprudlar av energi.

Med glädje i rösten berättar han vidare om många fina kommenterar från Karlskogas publik.

– Det är roligt att ha jobbat upp något tillsammans, jag, orkestern och publiken. Vi har hittat ett härligt koncept som fungerar, säger han och förklarar:

Dirigent Ulf Wadenbrandt
Dirigent Ulf Wadenbrandt Foto: Ola Svanberg COBFOTO

– Dels har det klickat musikaliskt med orkestern, det är häftigt! Att hitta det unika mötet där man känner musikaliskt förtroende och lekfullhet tillsamman och att man släpper in publiken i det. Det blir som en musikalisk sällskapsresa. Jag vill att alla ska gå hem med ett leende på läpparna. Det är mitt måtto, publiken är jätteviktig, utan dem är vi ingenting. Den kombon har en nyckelroll, det smittar av sig i publiken det vi gör på scenen. Vi är ett lag allihop. Har alla kul och vill samma sak, då blir det väldigt bra.

Kraftfulla och symfoniska

Han vill locka fram orkesterns duktiga musikanter och blanda det med de stora låtarna som finns inom rockvärlden.

– Vi har gjort dem kraftfulla och vackert symfoniska. De här mötena, att få träffas och göra nåt ihop, det händer nåt när man har kul tillsammans, det är nyckeln till glädje och till allt som musiken speglar, säger han drömmande och tillägger:

– Det unika samarbetet som sker i stunden med musiker och publik, det är där jag får min energi. Det triggar mig på ett positivt sätt och är det som driver mig! Det finns en äkthet i det vi gör. Varje möte och varje dag man får möjlighet att träffa de här människorna, det är en förmån. Då kan man inte annat än ha kul på jobbet!

Att få en ny publik är också väldigt viktigt tycker Wadenbrandt.

– Vi vill nå alla åldrar och presentera olika typer av musik för dem, säger han entusiastiskt och fortsätter:

– Karlskoga symfoniorkester har en jättefin tradition med duktiga pedagoger från Kulturskolan som sitter i orkestern tillsammans med elever och duktiga amatörmusiker. Unikt och fantastiskt!

Trevligt samarbete

Publiken kommer att få lyssna till musik från Michael Jackson, Bon Jovi, Metallica, Queen, Led Zeppeline, Europe, Nazareth och AC/DC med flera.

– Det som är nytt för den här gången är att det är kända pop- och rocklåtar som är arrangerade enbart för orkester. Det finns väldigt mycket bra saker med det här. Vi hittar en ny musikstil och ny publik, säger Mikael Björk från Karlskoga konsertförening och fortsätter:

– Vi har haft ett långt och trevligt samarbete med Ulf Wadenbrandt. Han har en sån utstrålning som dirigent och han får verkligen med sig publiken. Man gillar honom, det är en bra kille.

Mikael Björk från Karlskoga konsertförening.
Mikael Björk från Karlskoga konsertförening. Foto: Anne-Lie Gustavsson

Nu är musikerna igång och övar för fullt och Mikael Björk är en av dem.

– Det är många låtar att jobba på! Det är jätteroligt och så otroligt positivt. Det är ju aktuell musik, sådant som spelas på radion och låtar vi växt upp med, avslutar han med ett förnöjt leende.

Artikeltaggar

BregårdsskolanKarlskoga konsertföreningKarlskoga symfoniorkesterKonserterNöje/KulturUlf Wadenbrandt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.