Hoppa till huvudinnehållet

Undersökning: Nästan alla har antikroppar mot covid-19

Publicerad:
Folkhälsomyndigheten har kommit med nya rekommendationer för vaccineringen mot covid-19 som gäller i högst ett år.
Folkhälsomyndigheten har kommit med nya rekommendationer för vaccineringen mot covid-19 som gäller i högst ett år. Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt den senaste undersökningen om immunitet mot covid-19 har en övervägande majoritet av deltagarna antikroppar.

Det uppger Folkhälsomyndigheten (FHM) som har kommit med nya rekommendationer för vaccination mot covid-19.

Det har gått ett år sedan Folkhälsomyndigheten (FHM) drog tillbaka de flesta restriktioner och allmänna råd till följd av pandemin, med anledning av den höga vaccinationstäckningen och att färre allvarliga sjukdomsfall av viruset.

Smittan har däremot funnits kvar i samhället, vilket inte minst blev tydligt under jul- och nyårshelgerna. Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ) gick upp i stabsläge på grund av det pressade läget, med hög smittspridning av covid-19 och andra virus.

Förra veckan uppskattades antalet smittade med covid-19 i Örebro län till 60 personer och sex personer vårdades på sjukhus för viruset. Jämfört med en topp runt jul och nyår med 800 smittade har spridningen av covid-19 i länet minskat betydligt och färre personer blir lika sjuka som tidigare under pandemin. Det rapporterar Nerikes Allehanda.

Enligt Johanna Furberg, biträdande smittskyddsläkare på Region Örebro län, är vaccinationerna en orsak.

– Varianten omikron ger också över lag en mildare sjukdom än tidigare varianter, säger Furberg till Nerikes Allehanda.

FHM rapporterar på sin hemsida att ”så gott som alla personer i Sverige” har ett bra skydd mot covid-19 och den senaste undersökningen om immunitet mot viruset visar att minst 94 procent av de undersökta har antikroppar.

Barn och unga vuxna har främst byggt upp skyddet genom en eller flera infektioner, medan den äldre befolkningen uppges ha skydd genom infektion och vaccination.

Smittskyddsläkaren Johanna Furberg fortsätter att uppmana till vaccination och hänvisar till Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer.

Under jul- och nyårshelgerna 2022 uppskattade regionen att cirka 800 personer i länet var smittade med covid-19 – ett par månader senare har antalet minskat rejält.
Under jul- och nyårshelgerna 2022 uppskattade regionen att cirka 800 personer i länet var smittade med covid-19 – ett par månader senare har antalet minskat rejält. Foto: Petra Lindell/TT

FHM har presenterat nya rekommendationer för vaccination mot covid-19 som gäller från den 1 mars 2023 till den 29 februari 2024.

Riktlinjerna, som kommer att gälla i högst ett år, innebär till exempel att rekommendationen om tre doser grundvaccin upphör.

För personer i åldern 18-49 finns ingen rekommendation om påfyllnadsdos och från den 1 mars upphör rekommendationen om tre doser grundvaccination.

Personer med ett nedsatt immunförsvar förväntas ha ett svagare immunsvar efter en vaccination och rekommenderas därför vaccinationer enligt ett särskilt schema.

FHM rekommenderar påfyllnadsdos mot covid

Här följer en sammanfattning

80 år och äldre, samt boende på SÄBO:

Personer som är 80 år och äldre samt personer boende på SÄBO (särskilda boenden för äldre) rekommenderas två doser under perioden 1 mars 2023–29 februari 2024.

Rekommendationen gäller oavsett tidigare antal doser. Tidsintervall mellan de två doserna ska vara minst 6 månader.

65–79 år och personer i riskgrupp från 18 år

Personer i åldern 65–79 år samt personer i riskgrupp som är 18 år och äldre, rekommenderas en dos under perioden 1 mars 2023–29 februari 2024.

Dosen bör i första hand ges inför höst- och vintersäsongen 2023. Rekommendationen gäller oavsett tidigare antal doser.

Ytterligare en dos vaccin finns tillgänglig under perioden 1 mars 2023–29 februari 2024.

Tidsintervall mellan de två doserna ska vara minst 6 månader.

50–64 år

Personer i åldern 50–64 år rekommenderas en dos under perioden 1 mars 2023–29 februari 2024. Dosen bör i första hand ges inför höst- och vintersäsongen 2023. Rekommendationen gäller oavsett tidigare antal doser.

Tidsintervall mellan de två doserna ska vara minst 9 månader.

18–49 år

För personer i åldern 18–49 år finns ingen rekommendation om påfyllnadsdos.

Rekommendationen om tre doser grundvaccination upphör från och med 1 mars 2023. Tre doser grundvaccination kommer dock att finnas tillgänglig för åldersgruppen.

Det kommer också finnas en dos tillgänglig för dem som redan har en grundvaccination. Doserna kan tas exempelvis om man lever nära en äldre person eller personer i riskgrupp och kommer finnas tillgängliga under perioden 1 mars 2023–29 februari 2024.

Särskilt schema för personer med ett nedsatt immunförsvar

För personer med ett nedsatt immunförsvar förväntas ett svagare immunsvar efter en vaccination. De rekommenderas därför vaccinationer enligt ett särskilt schema med fler doser enligt särskild ordination.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenInfektionerSverigeVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.