Hoppa till huvudinnehållet

Zelenskyj i EU: Vi försvarar er

Publicerad:
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talar inför EU-parlamentet.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talar inför EU-parlamentet. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besöker Bryssel.

– Det här är vårt Europa, säger en tacksam president – men som också ber om mer hjälp och fler vapen.

Från Paris anlände Zelenskyj i morse i flyg tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron. Därefter har framträdandena följt på varandra i EU:s hjärta.

Första anhalten: EU-parlamentet, med tal till en extrainsatt sittning, inför en fullsatt sessionssal, med stormande applåder från de närvarande.

– Det här är vårt Europa, det här är vårt sätt att leva och för Ukraina är det här vägen hem, säger presidenten och hyllar Europas demokrati, till skillnad mot utvecklingen i angriparstaten.

– Det här totala kriget som Ryssland för handlar inte bara om territorium. Mänskliga rättigheters värde har förstörts i Ryssland. Ingenting värdesätts. Vi måste försvara oss, säger Zelenskyj – och är också tydlig med vad det innebär för resten av Europa.

– Vi försvarar er, säger presidenten.

"Moderna stridsflyg"

Nästa hållplats: det toppmöte som EU:s stats- och regeringschefer håller i Bryssel.

– Jag är väldigt tacksam mot er alla för att Europa har blivit starkare under det här förfärliga året, tack vare era beslut. Och jag vill tacka er för att ni förstår att Europa inte ska ha några gråzoner och destabilisering. Man kan inte föreställa sig Europa utan ett fritt Ukraina, säger presidenten till statsminister Ulf Kristersson (M) och hans kollegor.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och EU-parlamentets talman Roberta Metsola tar emot jubel och applåder i sessionssalen i Bryssel.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och EU-parlamentets talman Roberta Metsola tar emot jubel och applåder i sessionssalen i Bryssel. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Återigen upprepas också de militära hjälpönskemål som nu finns.

– Vi behöver artilleri, ammunition, stridsvagnar, långdistansrobotar och moderna stridsflyg, säger Zelenskyj, som även talar om behovet av att ställa ansvariga till svars för de krigsbrott som utförts.

– Europa måste vara rättvist. Vi måste skapa en tribunal mot Ryssland.

Presskonferens

Framträdande nummer tre: en presskonferens tillsammans med EU:s rådsordförande Charles Michel och kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

– Ukraina slåss. Ukraina kan försvara sitt oberoende och sin frihet. Det är bara rättvist att Ukraina deltar i ett möte med de europeiska länderna, konstaterar Zelenskyj bland annat.

– Våra diskussioner i Bryssel har varit väldigt konkreta och precisa. Vi har pratat om säkerhet och att rädda liv och om rättvisa, säger presidenten.

EU:s rådsordförande Charles Michel håller Volodymyr Zelenskyj om ryggen inför EU-ländernas toppmöte i Bryssel.
EU:s rådsordförande Charles Michel håller Volodymyr Zelenskyj om ryggen inför EU-ländernas toppmöte i Bryssel. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Charles Michel applåderar samtidigt Ukrainas ansträngningar för att mitt under brinnande krig genomdriva nödvändiga reformer som behövs om landet – tidigast framåt årsskiftet – ska få inleda formella förhandlingar om EU-medlemskap.

– Vi är väldigt imponerade över de framsteg som ni har gjort på några få månader, säger Michel.

Senare i dag väntas Zelenskyj hålla enskilda möten med flera av EU-ledarna innan han återvänder hem.

EU-ländernas stats- och regeringschefer på gruppfoto med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
EU-ländernas stats- och regeringschefer på gruppfoto med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Även bland många av EU-länderna betonas behovet av att fortsatt hjälpa Ukraina.

– Det är väldigt viktigt att vi får fart på det militära stödet till Ukraina. Vi borde göra mer och skicka en tydlig signal till den europeiska försvarsindustrin om att de ska producera mera, säger exempelvis Estlands premiärminister Kaja Kallas på väg in till toppmötet.

Hon för samtidigt fram en idé om att göra likadant med vapen som när EU-länderna samsades om vaccin mot covid-19.

– Att EU-länderna står för pengarna, EU-kommissionen upphandlar och sedan kan vi skicka vapnen direkt till Ukraina, säger Kallas i Bryssel.

Wiktor Nummelin / TT

Niklas Svahn / TT

Zelenskyj träffar EU-ledare på torsdagVill skicka Archer till Ukraina – utbildning kan ske på Villingsbergs skjutfältSvenska vapenpaketet: Stöd med utmaningar
Fakta

Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj (född 1978) är Ukrainas president sedan 2019. Han var tidigare en välkänd skådespelare, inte minst i en populär tv-serie där han spelade en historielärare som blir landets president.

Efter Rysslands förnyade angrepp på Ukraina den 24 februari i fjol har Zelenskyj blivit huvudsymbol för nationens motstånd. Han har flera gånger fått besök av framträdande världsledare, men lämnade själv aldrig landet förrän i julas då han besökte Washington och USA:s president Joe Biden.

Veckans Europaresa är hans andra utlandstripp och tog honom först till London och Paris i onsdags, följt av Bryssel på torsdagen.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättBrysselCharles MichelCoronavirusetEUEU-kommissionenEU-parlamentetFörsvarKrigMilitärRysslandUkrainaVapenVolodymyr Zelenskyj

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.