Hoppa till huvudinnehållet

College får vänta för Matilda som ser fram emot stortävling i Spanien

Publicerad:
Matilda Jonsson hoppas på att börja studera vid college efter sommaren. Foto: Dennis Pavlovic

USA och college får vänta för Matilda Jonsson. Under våren ser hon i stället fram emot en stortävling i Spanien.

– Det ska bli jättekul, säger golflöftet.

Matilda Jonsson, 19, skulle ha börjat vid University of Georgia i januari. Men så blev inte fallet.

– Det blev ett tekniskt fel på mitt högskoleprov. Jag har försökt att nå organisationen som jag gjorde provet hos men inte lyckats. Det enda jag fått som svar är just att det blev ett tekniskt fel. Det satte lite käppar i hjulet för mig. Jag hade behövt göra ett högskoleprov för att få ett studentvisum, berättar hon.

– Jag har bokat ett nytt prov nu och hoppas på att kunna börja i augusti i stället.

Hur känns det?

– Det var en jättestor besvikelse. Jag hade förberett mig på att vara i USA just nu och tävla mot dom bästa. Men i och med att jag har varit mycket sjuk under julen och även i januari så kanske det var lika bra. Men det är bara att bita i det sura äpplet och gå vidare. Träna på hårt nu under våren och sommaren.

Starten på 2023 har, minst sagt, varit tuff. Som Matilda var inne på har hon dragits med sjukdomsproblem.

– Jag hade corona vilket gjorde att jag blev borta från träningen väldigt mycket. Nu börjar jag komma tillbaka mer och mer.

”Väldigt bra möjlighet”

Ett plåster på såren fick hon när hon blev medbjuden till Spanish Ladies International Amateur Championship av damlandslagets coach Fredrik Wetterstrand.

– Det är en väldigt bra möjlighet som jag ska förvalta. Det ska bli väldigt kul och det är någonting som jag ser fram emot.

Inför 2023 har damlandslaget påbörjat någonting som kallas "dam framtid". Syftet är att fler spelare ska vara förberedda att gå in i damtruppen i framtiden.

För Matilda, som är för gammal för flicklandslaget, är det en bra möjlighet att fortsatt hålla kontakt med landslagsledningen.

– Det är dam framtid som jag åker med till Spanien.

Hur ser du annars på 2023?

– Just nu har jag fokuserat mycket på att söka sponsorer. Jag har inlett ett samarbete med racingstjärnan Thed Björk. Vi hoppas kunna bygga upp ett nätverk kring mig. Mina förhoppningar är att spela större tävlingar under året. En tävling jag siktar lite extra mot är hemma-EM på Tegelberga golfklubb i slutet av juli.

– Målet under 2023 är också att hålla upp fysträningen. Där behöver jag bli bättre.

På golfbanan ligger största fokuset på närspelet.

– Det är där jag tappat mina slag genom alla år.

Förra helgen följde Matilda sin bror Oskar när han tog hem en silvermedalj i parasimulatorgolf matchspel under SM-veckan.

Matilda, som blev svensk juniormästare i just den disciplinen i november, hade planerat att kvala till tävlingen men blev sjuk.

– Jättekul att se Oskar prestera så bra. Och att man fick följa det på SVT. Jag hade inte möjligheten att vara på plats så jag satt hemma och skrek. Det var väldigt spännande. En riktig rysare.

Degerforssonen i rysarfinal: ”Supernöjd att jag ens tog mig dit”

Artikeltaggar

GolfMatilda Jonsson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.