Hoppa till huvudinnehållet

Färgsprakande landskap då dubbelhänt konstnär ställer ut

Publicerad:
Det är mycket landskap och mycket färger då Ella Jansson målar, som här ett motiv hon mixade ihop från en av många solnedgångar vid Möckeln där hon bor. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Hon målar en del ut minnet, annat från bilder och använder gärna färger från hela paletten. Nu ställer hon ut sina alster i Smältarbyggningen.

Ella Jansson är inget okänt namn i Degerfors när det gäller målandets konst. Hon har målat i runt 40 år och lett kurser inom ABF i såväl traditionell konstmålning som porslins- och glasmålning. Sen hon gick i pension håller hon fortfarande liv i en grupp som regelbundet träffas och där hon fortsätter lära ut det hon kan och lite till.

– Det är alltid en utmaning, för även jag lär mig saker genom att hålla i den här gruppen. De frågar ibland sånt jag inte kan, men då får jag ta reda på det, så att även jag lär mig nya saker, säger Ella Jansson.

Akryl och struktur

Under lördag och söndag finns hon på plats vid vernissagen i Smältarbyggningen, där hon ställt ut vid flertal tillfällen förut.

Detta stilleben var en utmaning, enligt Ella Jansson. Hon säger att hon jobbade länge med att få till vindruvorna, körsbären och glaset. Så även om hon är van att måla på glas och porslin är det något annat att avbilda glaset.
Detta stilleben var en utmaning, enligt Ella Jansson. Hon säger att hon jobbade länge med att få till vindruvorna, körsbären och glaset. Så även om hon är van att måla på glas och porslin är det något annat att avbilda glaset. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Hon visar denna gång 26 alster, alla målade i akryl vilket hon föredrar då det torkar snabbt. Hon har också en förkärlek för strukturfärg, vilket ger liv i flera av målningarna bland annat i ett motiv från Gotland.

– Det är Högklint och jag har försökt återge en vy man har från en grotta där och det är så fantastiskt med branta stup ned mot havet, säger Jansson.

Dubbelhänt

Stilarna varierar, här syns mycket landskapsmålning men också stilleben och något enstaka abstrakt motiv, en del är målade med pensel och andra med kniv.

– Jag är både höger och vänsterhänt, det spelar mig ingen roll, och kan ha kniv i en hand och pensel i den andra, eller två penslar samtidigt, säger hon och berättar hur en tidigare vänsterhänt kursdeltagare var väldigt tacksam för det, eftersom få kursledare kunde visa hur man gör vissa moment i målningen med vänster hand.

”Högklint”, ett motiv Ella Jansson fångat på Gotland och där hon låtit strukturfärg i grottkanterna ge mer liv åt målningen.
”Högklint”, ett motiv Ella Jansson fångat på Gotland och där hon låtit strukturfärg i grottkanterna ge mer liv åt målningen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Humöret för dagen avgör stilen och motivet, men det är sällan abstrakt.

– Jag vill att man ska se vad det föreställer, säger Jansson.

Komponerar motiv

Hon kan se en bild som hon gillar, ibland tar hon egna foton, så plockar hon bort eller lägger till något i bilden som hon ser för sitt inre och så skapar hon sina motiv. Men ibland är de mer direkt hämtade från en bild, som målningen med den blå spegeldörren omgärdad av rosa bougainvillea.

– Då vi var i Barcelona satt konstnärer på ett torg och målade och så såg jag att en av dem målade precis det motivet. Jag ville fotografera honom, men han sa ”no, no” direkt. Jag vet inte om han trodde att jag skulle ta hans motiv, men jag tänkte att även han hade sett det på Pinterest, som jag, säger hon och skrattar.

Vi kommer in på det här med att man inte får måla av fotografier, att det finns tidigare domar som slår fast att det är olagligt.

– Ja man får se upp och jag brukar fråga om det är ok att måla av nåt foto som jag gillar och som har lagts ut på Facebook, säger Jansson.

Hennes målningar kan ses de tider Hembygdsföreningen har öppet i huset, fram till och med 8 mars.

”New York” av Ella Jansson.
”New York” av Ella Jansson. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

ABFDegerforsFotograferingGotlandKonstPinterestSmältarbyggningenUtställningarVernissager

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.