Hoppa till huvudinnehållet

Skarvar och hägrar ska skjutas vid Gullspångsälven – för att skydda laxen

Publicerad:
För att skona gullspångslaxen från att bli uppäten har skyddsjakt tillåtits vid Gullspångsälven på storskarv och gråhäger.
För att skona gullspångslaxen från att bli uppäten har skyddsjakt tillåtits vid Gullspångsälven på storskarv och gråhäger. Foto: Per Claesson

Tio skarvar och tio hägrar får skjutas i skyddsjakt vid Gullspångsälven för att skydda gullspångslax från att bli fåglarnas rov. Det har länsstyrelsen beslutat.

I höstas gav länsstyrelsen tillstånd till skyddsjakt på fyra storskarvar vid Gullspångsälven. Detta för att fågeln äter gullspångslax, som är starkt utrotningshotad.

Nu har ett nytt tillstånd getts, denna gång för tio skarvar. Länsstyrelsen har dessutom tagit ett motsvarande beslut om skyddsjakt på tio gråhägrar som även de gör skada på gullspångslax.

Tillstånden är lämnade till Gullspångs kommun och de ges med en rad villkor. Det får endast skjutas en fågel per jakttillfälle.

Skyddsjakt tillåts av tio skarvar vid Gullspångsälven, enligt ett beslut från länsstyrelsen. Bilden på skarven är tagen på annan plats.
Skyddsjakt tillåts av tio skarvar vid Gullspångsälven, enligt ett beslut från länsstyrelsen. Bilden på skarven är tagen på annan plats. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Bakgrunden är att gullspångslaxen är akut hotat varför varje fisk bedöms som värdefull för att bevara den genetiska variationen. Länsstyrelsen motiverar sina beslut med att såväl skarv som gråhäger kan vara en ”svår predator på lax” och att gullspångslaxen har stort bevarandevärde.

Storskarven har gynnsam bevarandestatus enligt Naturvårdsverket. Populationen av gråhäger är ökande och arten bedöms som livskraftig enligt Artdatabanken. Skyddsjakt i begränsad skala vid Gullspångsälven bedöms inte äventyra bevarandet av dessa fågelarter.

Frågor på möte

På det öppna möte som hölls i Otterbäcken 2 februari om fiske i Vänern ställdes frågor bland annat om skarvens framfart. Det framkom att det under vissa villkor finns möjligheter att jaga skarv på Vänern och även få skottpengar för den.

Håkan Magnusson vid MTG:s miljöförvaltning är den som tagit emot beslutet från länsstyrelsen om skyddsjakt. Han medverkade även vid det öppna mötet i Otterbäcken och berättade då om skyddsjakt på skarv vid Gullspångsälven.

– Det är naturligt att det finns fåglar vid vattendrag och viktigt att fisken har en så naturlig uppväxt som möjligt, men nu är läget akut och varje fisk är viktig, sa han på mötet.

Det har hittills inte skjutits så många skarvar enligt vad Håkan Magnusson berättade på mötet, men han hyser förhoppningar om att man ska lyckas skjuta fler med ökad erfarenhet.

Tio gråhägrar får skjutas vid Gullspångsälven i skyddsjakt, enligt ett beslut från länsstyrelsen. Bilden på hägern tagen på annan plats.
Tio gråhägrar får skjutas vid Gullspångsälven i skyddsjakt, enligt ett beslut från länsstyrelsen. Bilden på hägern tagen på annan plats. Foto: Johan Nilsson/TT
Miljöprövning av vattenkraft pausas: ”Får inte gå för lång tid”Tuffa regler för att skydda den hotade GullspångslaxenFår stöd för att se hur fisken kan vandra i Letälven

Artikeltaggar

ArtdatabankenDjur och naturFiskeGullspångs kommunGullspångsälvenMTGNaturvårdsverketOtterbäckenSamhälleSkyddsjakt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.