Hoppa till huvudinnehållet

Inget beslut om sammanslagning av skolor - mötet inställt

Publicerad:
Eje Johansson (V) ställde in mötet där ärendet om sammanslagning av skolor och rektorsområden skulle upp. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Något beslut kring skolsammanslagning i Degerfors blev det inte under måndagen. Kultur- och utbildningsnämndens möte ställdes helt sonika in, då ordföranden inte var medveten om att en dagordning han inte godkänt gick ut.

– Jag skyller inte på nån annan än mig själv i det här läget och nu har jag lärt mig att granska och godkänna dagordningen i tid och se till att den går ut på rätt sätt, säger Eje Johansson (V).

Nämndens arbetsutskotts möte 1 februari ställdes in, på grund av sjukdom, och när man för en vecka sedan hade ett arbetsmöte, som inte var beslutande, så insåg inte Johansson att dagordningen därefter gick ut. På den fanns ärendet med rubriken ”Organisation grundskolan” med, eller som Johansson uttrycker det ”ärendet som var det gamla i nya kläder”, det vill säga ärendet där det föreslås en sammanslagning av rektorsområden samt Bruksskolan och Parkskolan.

– Till saken hör att jag är ny som ordförande och vi har en nyanställd sekreterare, men erfaren förvaltningschef och det blev ett misstag.

Inte säker

Men då vi kontaktade Johansson i förra veckan diskuterade vi att ärendet skulle upp till beredning i nämndens möte den 13 februari. Johansson var inte säker på att ärendet skulle tas upp, men på dagordningen som hade gått ut stod det med.

– Det beror på mitt misstag och jag var i vårt första samtal inte medveten om att det var med på dagordningen, eftersom jag hade försökt lyfta bort det ur arbetsutskottets möte, som inte kunde genomföras veckan före. Men jag kollade upp dagordningen efter vårt samtal och insåg att det var med, säger Johansson.

Särskilda skäl

Om ärendet skulle utgå, som det gjorde på nämndmötet i december då det första gången skulle han behandlats, så skulle det ha lyfts ut innan dagordningen skickades ut till ledamöterna, enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner).

Men enligt SKR:s exempel på reglemente för styrelse och nämnder så får ordföranden, om det föreligger särskilda skäl, ställa in ett sammanträde eller ändra dagen eller tiden för sammanträdet.

– Ja och vi anser att vi behöver mer kött på benen i ärendet, så vi från den styrande majoriteten, Vänsterpartiet och Moderaterna, är helt enkelt inte nöjda med förslaget, säger Johansson som därmed ställde in mötet helt.

Ger ni förvaltningen bakläxa?

– Nja, på ett sätt kan man tolka det så.

På annat sätt då?

– Ja, tiden kanske inte var mogen för en sån sammanslagning av rektorsområden som förslaget går ut på. Det kanske finns idéer hos tjänstepersonerna som inte har möjlighet att genomföras politiskt, så kan det vara.

Kommer du kalla till extra möte nu eller väntar ni till nästa ordinarie nämndmöte?

– Vi har inte kallat till extra möte, det blir inget möte i nämnden förrän i mars och vi hade inte så många fler ärenden som det var bråttom med, säger Johansson.

Frågan om att slå samman skolor dyker upp i förnyad formIngen skolsammanslagning - löser besparingen på annat sätt

Artikeltaggar

BeslutBruksskolanDegerforsEje JohanssonModeraternaNämnderParkskolanPolitikStyrelserVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.