Hoppa till huvudinnehållet

Vill få till ett utökat sprututbytesprogram i länet

Publicerad:
”Det handlar om att hjälpa de som är mest utsatta”. Foto: Martina Holmberg / TT

Till Regionfullmäktiges möte under måndagen hade Liberalerna ett förslag om att regionen ska utreda möjligheten för att utöka länets sprututbytesprogram. Förslaget röstades, med en liten ändring, igenom.

Motionen från Liberalerna handlade om att sprututbytesprogrammet inom Region Örebro län, på grund av den situation som finns med missbruk i norra länsdelen, borde utökas till Lindesbergs lasarett. Men regionstyrelsen landade i att utredningen inte enbart skulle begränsas dit.

– Att Liberalernas motion får bifall är viktigare än att vi fick gå med på en liten förändring. Det handlar om att hjälpa de som är mest utsatta och i behov av stöd, inte att vi i Liberalerna ska få precis som vi vill, säger Willhelm Sundman (L) och fortsätter:

– Norra länsdelen har en ökande problematik och därför ville vi stärka vården där, men det viktigaste är att den som är utsatt får ökat stöd.

Liberalerna menar att hela vårdkedjan för de med missbruksproblematik måste stärkas i framtiden. Framförallt för att öka det psykosociala stödet till unga som en grund för att de inte ska hamna i missbruk.

– När ett missbruk innebär att man injicerar narkotika har det gått väldigt långt och det absolut viktigaste är att ett sådant missbruk aldrig utvecklas. Där behöver vi arbeta tillsammans med kommunerna där socialtjänsten och sjukvården förebyggande så att ingen ska falla ner i ett fördärvande missbruk, avslutar Sundman.

Artikeltaggar

LiberalernaLindesbergMissbrukMotionerRegion Örebro länVårdVård och omsorgWillhelm Sundman

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.