Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Språk till vilken nytta?

Publicerad:
Signaturen ”<strong id="strong-25baa2e608613bbef36811e87850df78">Elev” undrar varför språk inte prioriteras.</strong>
Signaturen ”Elev” undrar varför språk inte prioriteras. Foto: Alexander Olivera/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När världen blir mer och mer digital ökar chansen att träffa någon på andra sidan jordklotet, då är det smidigt att ha ett språk som alla pratar. Alla kan då förstå och prata med varandra. Nya ideer och nya möjligheter uppkommer för folk över hela världen. Varför då måste jag plugga ett nytt språk? Räcker det inte med engelska? Ett språk som är så viktigt att kunna när vi går in i framtiden.

Istället för att ha en språkval lektion så har vi istället elevens val. Då kan man få mer tid att spendera på andra ämnen vi har bara en eller två gånger i veckan, som till exempel slöjd eller idrott eller att plugga andra ämnen som man har svårt i. Möjligheten att gå på språkval finns och du bedöms Likadant. Ifall de tre språklektioner blir istället två ungefär 1 och en halv timmes lektioner, då går att slut tidigare Dagarna vi inte har elevens val. Förutom att språk är tråkigt så har eleverna något och se fram emot, nu känns vissa dagar bara långtråkiga.

Men Vad händer om Det inte finns plats för alla?

Eftersom årskurserna ska ha elevens val samtidigt Kan inte ett klassrum Behålla alla och då om man ska anmäla sig kanske man inte får den lektionen du önskade för. Därför ska man inte Önska efter en lektion, istället är det bara att man går till en klass som intresserar dig och då anmäler läraren där att du är på e av flera platser. Detta löser också problemet med att det kan vara lätt att skolka. Om en elev inte anmäls på hela elevens val får en sen ankomst.

Men vad händer om du kommer fem minuter sen?

Ett system, som kan användas på alla lektioner, tittar på ditt schema för när du ska ha elevens val och om den inte ser att du har blivit anmäld efter en viss tid så ger den dig sen ankomst. systemet kan bara ge sen ankomst eftersom en dator kan inte få rätt information om varför en elev var inte på lektionen för att ge ogiltig frånvaro.

Ska vi lära oss bara för att lära oss eller ska vi få lära oss om det vi vill lära oss om? Vi har haft samma skolsystem i över 100 år, det är dags på lite ändringar.

Elev

Artikeltaggar

ÅsikterInsändareLärareSpråkVal