Hoppa till huvudinnehållet

Hyreshöjningen i Degerfors klar – så mycket dyrare blir hyrorna

Publicerad:
Det blir nya hyror i Degerfors.
Det blir nya hyror i Degerfors. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Under onsdagen tillkännagavs vad årets hyreshöjning blir hos Degerforsbyggen. Det blir en första höjning från januari och sedan ännu en i juli.

Alla hyror kommer att höjas med 2,5 procent från 1 januari. Den andra höjningen är också på 2,5 procent och görs från 1 juli.

Från början begärde Degerforsbyggen en höjning på 7,79 procent från årets början, de sänkte sitt krav till 6, 97 procent. Något de inte heller fick igenom i förhandlingen med Hyresgästföreningen.

– Det är högre hyreshöjningar i år än normalt och det är naturligtvis tufft för hyresgästerna vid sidan av alla andra kostnadsökningar som finns i år, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jonas Gabrielsson i ett pressmeddelande och tillägger:

– På kort sikt är det ändå en ganska bra uppgörelse för hyresgästerna i och med att halva höjningen skjuts till sommaren och att höjningen på årsbasis ändå stannar på 3,75 %.

Blir 300 kronor dyrare

Förhandlingen har omfattat 794 lägenheter och innebär en höjning med 150 kronor per månad på en hyra på 6000 kronor. Den andra höjningen som kommer i juli innebär en hyreshöjning på 304 kronor per månad för samma hyra.

I förhandlingen kopplades Hyresmarknadskommittén in för att medla.

– Det är naturligtvis tråkigt att vi inte har kunnat lösa det i förhandling direkt med Degerforsbyggen, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jonas Gabrielsson,

Men han tycker att det är positivt att de inte strandade formellt med ännu längre handläggningstid som följd.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDegerforsDegerforsbyggenFastigheterHyresgästföreningen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.