Hoppa till huvudinnehållet

Nu slutar regionen covid-testa vårdpersonal: ”Snabb minskning av antal fall”

Publicerad:
Antalet fall av covid-19 minskar snabbt i länet och nu avslutar regionen den breda testningen av vård- och omsorgspersonal, berättar smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.
Antalet fall av covid-19 minskar snabbt i länet och nu avslutar regionen den breda testningen av vård- och omsorgspersonal, berättar smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen. Foto: Håkan Risberg

Region Örebro län följer Folkhälsomyndighetens rekommendation och tar bort den breda testningen för covid-19 hos personal i vård och omsorg. Från och med i dag ska bara vårdtagare och personal i känslig verksamhet testas.

Den breda testningen av allmänheten togs bort för snart ett år sedan och sedan dess är det framför allt patienter och omsorgstagare samt personal inom dessa verksamheter som testats. Nu avslutas även det.

– Efter en lång period med hög smittspridning av covid-19 ser vi nu en snabb minskning av antalet bekräftade fall sedan några veckor. Det finns ett bra skydd i befolkningen mot covid-19 genom vaccination och genomgången sjukdom, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen i ett pressmeddelande från Region Örebro län.

Beslutet att sluta med de breda testerna av vård- och omsorgspersonal innebär att de utplacerade lådorna för ut- och inlämning av provtagningskit försvinner vid månadsskiftet till mars.

När de breda provtagningen avslutas försvinner också lådorna för att hämta och lämna provtagningskit som finns utplacerade runt om i länet.
När de breda provtagningen avslutas försvinner också lådorna för att hämta och lämna provtagningskit som finns utplacerade runt om i länet. Foto: Håkan Risberg

Fortsättningsvis rekommenderar regionen testning av patienter, omsorgstagare och personal i känsliga miljöer som till exempel SÄBO, särskilda äldreboenden.

Rasmussen framhåller också att det också finns andra luftvägsvirus än covid-19 som vården måste förhålla sig till. Virus som också kan skapa svår sjukdom hos äldre och personer i riskgrupp.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenGunlög RasmussenÖrebroVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.