Hoppa till huvudinnehållet

Nybilsköp prövar tålamodet

Publicerad:
I dag tvingas man ofta vänta runt ett år innan man får sin nya bil.
I dag tvingas man ofta vänta runt ett år innan man får sin nya bil. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lång väntan på ny bil har blivit regel snarare än undantag. Pandemin och kriget i Ukraina påverkar fortfarande transporter och tillgången till viktiga komponenter för tillverkningen.

Halvledarbrist och förseningar i leveranser har gäckat bilindustrin länge, först på grund av nedstängningar under pandemin och nu kriget i Ukraina. Urvalet av nya bilar är också skralare då bilhandlarnas lager är tömda och tillverkarna prioriterar produktionen av sina dyrare modeller framför de billigare.

I dag får många nybilsköpare därför räkna med att ge sig till tåls, det tar omkring ett år innan de får sina bilar. I synnerhet gäller det eftertraktade elbilsmodeller. Lars Isberg från Stockholm beställde sin Kia Sorrento i september 2022 och kommer inte att få hem den förrän tidigast i september i år. För honom och hans familj var priset viktigare än väntetiden, då de ville passa på att köpa innan en eventuell prisökning i oktober.

–  Förut kunde man räkna med en leveranstid på tre månader, men inte nu. Vi fick dessutom just reda på att leveranstiden kan bli uppåt 14 månader i slutändan, säger han.

Under pandemin var det framför allt nedstängningarna som påverkade allt från tillverkning av komponenter till distribution av nya bilar. Sedan kriget i Ukraina bröt ut har det även uppstått störningar i transportkedjor och finansiella transaktioner, som i sin tur bidrar till de långa leveranstiderna. Som kund gäller det därför att vara ute i god tid, menar Lars Isberg.

–  Det kan även vara bra att jämföra olika märken, vissa har kortare leveranstid än andra. Vi fick ju i alla fall någon sorts besked, vissa tillverkare kan inte ge något alls, säger han.

Björn Brodin är försäljningschef på Bilia Personbilar, och jobbar främst mot företag, men menar att problematiken är densamma oavsett typ av kund. Även han råder köpare att vara ute tidigt och kolla med återförsäljare hur det ser ut med leveranstiderna för den bilmodell man önskar.

–  Vi får hela tiden ge löpande information i kontakten med kunderna och be dem att se över sina framtida behov. Vet man att det är lång leveranstid behöver man beställa bilen tidigare. Har man billån brukar vi kontakta kunderna innan tiden går ut, för att se på andra alternativ, säger Björn Brodin.

Familjen Isberg valde att byta märke inför sitt nybilsköp, eftersom de behövde en stor bil med fyrhjulsdrift till ett pris som passade deras plånbok. Men att just byta märke eller modell är ett alternativ många överväger för att få sin bil snabbare.

–  Bilköparen är i det rådande leveransläget mindre märkestrogna och några kan vara mer beredda att välja märke eller modell efter leveranstid, säger Björn Brodin och fortsätter:

–  Men för varje månad som går kommer biltillverkarna längre bort från pandemin och börjar komma ikapp med komponentbristen. Så i sinom tid kommer vi komma tillbaka till normalare leveranstider, säger han.

För många kunder har det varit frustrerande med den långa väntan. Men Lars Isberg och hans familj tar det hela med ro.

–  När det är krig bara 100 mil bort känns det inte som att man kan vara bedrövad över att den nya bilen inte kommer i tid.

Anna Hedlund/TT

Lars Isberg, bilköpare.
Lars Isberg, bilköpare. Foto: Privat
Björn Brodin, Bilia.
Björn Brodin, Bilia. Foto: Chris Lilja-Näslund

Björn Brodin, försäljningschef på Bilia.

Nybilsköer – så får du bilen snabbare

Nybilsköer – så får du bilen snabbare

+ Välj bort tillval och extra utrustning.

+ Överväg en äldre modell som inte är lika attraktiv.

+ Satsa på en begagnad bil i stället.

+ Kolla med din återförsäljare om du kan byta till annat märke med kortare kö.

Artikeltaggar

BiliaBjörn BrodinKiaMotorNyheterStockholmTillverkning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.