Hoppa till huvudinnehållet

Fängelse för våldtäkt mot barn – har våldtagit barn förut

Publicerad:
Foto: Henrik Montgomery/TT

När han var i 20 årsålder våldtog mannen en flicka som bara var 14 år i en lägenhet i Degerfors. Efter några år och med stöd från omgivningen så anmälde hon mannen. Då visade det sig att det inte var första gången han förgripit sig mot barn.

Tjejen och en kompis hamnade i en lägenhet i Degerfors. Hon hamnade i samma rum som mannen och sedan våldtog han henne flera gånger. Han visste hela tiden att hon vara var 14 år.

Några år senare träffade hon en annan tjej som mannen begått övergrepp mot, ett övergrepp som han blivit dömd för. Den tjejen berättade vad mannen gjort mot henne och tjejen uppmanade henne att polisanmäla mannen. Hon berättade då för en kompis att hon blivit våldtagen. Hon har i förhör berättat att kompisen kramade henne och sa att hon måste omedelbart ringa till sina föräldrar och berätta vad som hänt för annars skulle kompisen själv göra det. Då ringde hon sin mamma och berättade om våldtäkten.

Mannen nekar till alla anklagelser.

Tingsrätten har inför rättegången begäret en personutredning från Kriminalvården/Frivården Örebro: ”NN är tidigare dömd för sexualbrottslighet, tillika flera fall av våldtäkt mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering. Brottsligheten har riktats mot två olika målsäganden och det framkommer att nu aktuell brottsmisstanke är riktad mot ytterligare en person som i vart fall vid brottstillfället varit minderårig.”

Tingsrätten skriver i domen att de uppgifter som målsäganden lämnat om att mannen har haft samlag med henne, som hon inte frivilligt deltagit i vinner starkt stöd av den vittnesbevisning och övrig bevisning som åklagaren åberopat. Med utgångspunkt enbart i den bevisningen finner tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen haft samlag med den då 14-åriga målsäganden och att målsäganden inte deltog frivilligt i samlagen och att mannen vid gärningstillfället varit medveten om att målsäganden var under 15 år.

Mannen döms för våldtäkt mot barn till sex månaders fängelse. Han ska även betala 115 000 kronor i skadestånd till tjejen.

Artikeltaggar

ÅklagareBrott, lag och rättDegerforsFängelseKriminalvårdenÖrebroVåldtäktVåldtäkt mot barn

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.