Hoppa till huvudinnehållet

Jakten slut – färre vargar än tillåtet skjutna

Publicerad:
Den svenska rekordjakten på varg har avslutats. Arkivbild. Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Nu har den rekordstora vargjakten avslutats. Totalt fälldes 57 vargar, betydligt färre än vad man hade tillstånd att skjuta, visar en sammanställning från Svensk Jakt.

Den sista vargen fälldes den 13 februari i reviren Ödmården och Mörtsjön i Gävleborgs län, vilket innebär att man sköt tre av de tio vargar man tilldelats.

Även på flera andra håll har det skjutits färre individer än vad man hade tillstånd till. Det gäller exempelvis för reviret Tinäset, som ligger på gränsen mellan Dalarna och Gävleborg. Där fick man ursprungligen en tilldelning om åtta vargar, men i slutändan fälldes endast två.

– I det reviret fanns det en familjegrupp som vi trodde hade valpar i år men under inventeringen inför jakten såg vi att det bara fanns ett stationärt par och de är nu skjutna, säger Caroline Dickson på Länsstyrelsen Dalarna, till SVT Nyheter Dalarna.

Sammanlagt fälldes 57 av de 75 vargar som fick lov att skjutas i de tolv reviren i Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro och Västmanland.

Jakten inleddes den 2 januari och avslutades vid 17-tiden på onsdagen.

EU-kommissionen har följt den svenska rekordjakten noga för att se om den följer art- och habitatdirektivet.

Fakta:

Antal tilldelade vargar per län

Totalt fick 75 vargar i fem län skjutas enligt länsstyrelserna. Den sammanlagda summan nedan blir högre eftersom flera revir delas mellan länen och därmed ingår i olika läns beslut.

Gävleborg – 18

Dalarna – 14

Värmland – 30

Örebro – 24

Västmanland – 12

Källa: Jägarnas riksförbund

Artikeltaggar

Caroline WijkDalarnaDjur och naturEU-kommissionenGävleborgs länJaktÖrebro länSvensk JaktVargarVärmlands länVästmanlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.