Hoppa till huvudinnehållet

Karlskoga IK:s väg till hockeyettan: två play off-steg och en kvalserie

Publicerad:
Reporter Tomas Nilsson
Tomas Nilsson
tomas.nilsson@kt-kuriren.se
P-A Johansson.
P-A Johansson. Foto: Kajsa Juslin

Om Karlskoga IK passerar Kil i tabellen i samband med fredagens slutomgång blir det play off mot Arboga.

P-A Johansson, med mångårigt förflutet som kanslichef i BIK Karlskoga, är numera tävlingsansvarig för region väst.

Han förklarar här hur vägen till hockeyettan ser ut för lagen från västra regionens hockeytvåan.

Lagen har varit indelade i tre grupper – A, B och C. De fyra främsta går vidare till play off. De lag som slutar sist i respektive serie får kvala för att hänga kvar. De lag som slutar femma, sexa respektive sjua har spelat färdigt för säsongen och spelar i tvåan även nästa säsong.

Det är elva av tolv lag som inför fredagens avslutande matcher är klara för play off. Från A-gruppen handlar det om Falun, Valbo, Orsa och Malung. Arboga, Fagersta, Hallsberg och Hallstahammar går vidare från B-gruppen. Och när det gäller C-gruppen är Hammarö, Grums och Munkfors klara. Det är där Kil, KIK och Arvika gör upp om den återstående platsen.

KIK kommer om laget slutar fyra i grundserien börja play off mot Arboga, vinnarlaget i B-gruppen, hemma. Enligt spelordningen onsdag 22 februari men då spelar BIK hemma mot Östersund så sannolikt får KIK börja tisdag 21 februari i stället. Arboga har sedan favören av två hemmamatcher (lördag respektive söndag), om det går till tre matcher. Det handlar om att komma först till två segrar.

Efter de sex matchserierna i det första play off-steget återstår sex lag. Dessa kommer rankas utifrån poängsnitt i grundserien. Har några lag samma poängsnitt är det målskillnad mot styr. Därefter antal gjorda mål.

Det högst rankade laget väljer motståndare från de tre sämst rankade lagen. Det näst högsta laget får i nästa steg göra sitt val. Och då är det bara ett lag kvar för det tredje högst rankade laget.

Även där handlar det om bäst av tre matcher. De tre högst rankade lagen spelar borta-hemma-hemma.

Efter den andra play off-rundan är det tre lag från hockeytvåan kvar. Dessa bildar en kvalserie, över sex omgångar, med ett lag från hockeyettan.

Det lag som vinner kvalserien garanteras en plats i hockeyettan nästa säsong.

Karlskoga IK hoppas på dubbel jackpott när det är fri entré: ”Allt att vinna”Straffar avgjorde när Karlskoga IK föll mot Grums borta

A-gruppens tabell inför slutomgången.

B-gruppens tabell inför slutomgången.

C-gruppens tabell inför slutomgången.

Artikeltaggar

HockeytvåanIshockeyKarlskoga IKP-A Johansson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.