Hoppa till huvudinnehållet

Nu är det kokta fläsket stekt

Publicerad:
Love Tallmyren
love.tallmyren@karlskogatidning.se

Effektivare jaktmetoder och mildare vintrar är två faktorer som gjort vildsvinsstammen, lokalt och nationellt, mindre fulltalig. Enligt Jägareförbundets länsordförande Ola Karlsson är vargens blodtörst en tredje.

För första gången på över tjugo år tycks den svenska vildsvinsstammen vara i nedgång. Trenden om färre avskjutningar har varit ihållande under några år nu - det mesta pekar på att den kommer att förbli. Under föregående jaktsäsong 2021/22 minskade antalet avskjutningar i riket med en fjärdedel jämfört med säsongen dessförinnan, från 160 000 till 120 000.

I vilken riktning vildsvinens formkurva pekar denna säsong är egentligen för tidigt för att sia något om, men sakkunniga på Jägareförbundet tycks ha en betrodd övertygelse om en fortsatt svajig utveckling. Johan Stedt, jaktvårdskonsulent med inriktning på klövvilt, är en av dessa.

Vintrar med blöta och frost omvartannat har gjort dödligheten hög bland kultingar.
Vintrar med blöta och frost omvartannat har gjort dödligheten hög bland kultingar. Foto: Roland Weihrauch

– Vi ser ungefär samma minskning i avskjutningar om 25 procent i Örebro län som den nationellt. Det var framförallt 2021 som det var en väldigt dålig vårvinter, med temperaturer runt noll grader och mycket regn, förklarar Stedt.

Väderleken som beskrivs ger, enligt han själv, sämst förutsättningar för nyfödda kultingar som har små chanser att klara av blöta som sedan övergår till minusgrader.

– Det har gjort dödligheten bland kultingar hög och under 2022 var det också dåligt med föryngring, lägre än normalt, fortsätter Stedt.

Mörkersikten och mildväder

Svaret på frågan om hur många svinpälsar som är en rimlig mängd beror på vem man frågar, menar Stedt, även om han själv tror att antalet kommer att både stiga och falla kommande år. Om jakten bedrivs strategiskt så är antalet mindre väsentligt.

– Hur och var vi skjuter vildsvin är viktigare än hur många sett till skadebild på jordbruksmarker och trädgårdar. Jag tror att stammen kommer att fluktuera framöver, tittar man på vildsvinens föda så har det varit en snäll vinter i år, men eftersom de flesta kultingar föds i mars är det omöjligt att säga än hur vädret kommer att påverka dödligheten.

Arkivbild. Tomt i Solberga, Degerfors, som blivit uppbökad av vildsvin.
Arkivbild. Tomt i Solberga, Degerfors, som blivit uppbökad av vildsvin. Foto: Love Tallmyren

Mer verkningsfulla jaktmedel tycks också vara en explicit orsak till den glesnande svinstammen, där en ökad användning av mörkersikten, utrustning som tillåts sedan 2019, särskilt lyfts fram.

– Många jägare har börjat använda mörkerriktmedel som har gjort jakten effektivare. Här handlar det om en kombination av att det blivit tillåtet att använda och att tekniken blivit billigare, där både ljusförstärkning och värmesikten ofta används, säger Ola Karlsson, Jägareförbundets ordförande i länet.

Ulvens inverkan

Jägareförbundets statistik över avskjutningar ger en ännu mer ögonskenlig bild av tillbakagången. I jaktkretsen Karlskoga-Degerfors gick antalet från 383 till 244, en minskning om drygt 36 procent, mellan säsongerna 2020/21 och 2021/22. För länet matchar utvecklingen den rikstäckande, där antalet skjutna svin gick från 3 725 till 4 962 under samma period, vilket är en minskning om nästintill 25 procent.

Ola Karlsson, Jägareförbundets ordförande i Örebro.
Ola Karlsson, Jägareförbundets ordförande i Örebro. Foto: Kajsa Juslin

Vad som föranlett att traktens minskning är mer än elva procentenheter högre jämfört med både länet och landet sammankopplar Karlsson med vargens mordlust.

– Jag tror att vargen tar mycket vildsvin, åtminstone lokalt. Jag har själv sett det då jag stött på vildsvinskadaver som vargar ätit av. Det har även synts i vargskitar som innehållit hår från pälsen på vildsvinen, berättar Karlsson.

Är minskningen av vildsvin önskvärd?

– För många lantbrukare är det önskvärt, vildsvinen kan göra mycket skador på åkermark och så vidare. Men många jägare tycker att det är ett väldigt bra vilt att jaga och de ser sämre på minskningen, svarar han.

För vildsvinsstammen är väl fortfarande ganska stor?

– Antalet vildsvin är högt jämfört med för 15 år sedan. Men tittar man på till exempel Sörmland så är stammen minst fem gånger så stor där än i Örebro, klargör Karlsson.

Att jägare numera får använda sig av mörkersikten har gjort jakten effektivare.
Att jägare numera får använda sig av mörkersikten har gjort jakten effektivare. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

På frågan om hur vildsvinsstammens fortbestånd kan tänkas utvecklas under de kommande åren menar Karlsson att trenden troligtvis kommer att fortsätta nedåt.

– Alla siffror pekar på att det är ännu mindre svin i år, mycket beror på hur våren blir. Om det hade skjutits fler vargar under jakten som var nu så hade det blivit lättare för vildsvinen, men kultingar som föddes runt nyår har haft och kommer att få det tufft, avslutar Karlsson.

Läs även:

Läs också

Foto: Michael Probst

Artikeltaggar

DegerforsJaktJohan StedtJägareförbundetKarlskogaNyheterOla KarlssonVargarÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.