Hoppa till huvudinnehållet

AI-fusk upptäckt på Karlstads universitet: ”Vi har ögonen på problemet”

Publicerad:
Det fuskas på Karlstads universitet.
Det fuskas på Karlstads universitet. Foto: Fredrik Karlsson

Nu har första misstänkta fallet av AI-fusk anmälts på Karlstads universitet.

Ett fusk som kan vara svårt att upptäcka.

– Jag blir inte förvånad om det kommer fler ärenden, säger biträdande universitetsdirektören Dan Guttke.

Det var P4 Värmland som först berättade om det misstänkta fallet på lärosätet.

– Ja, det är första gånger man misstänker att AI har hjälpt till att svara på uppgifter, säger Dan Guttke, biträdande universitetsdirektör.

Det misstänka fusket har skett på en uppgift som gjorts hemmavid, men hur stor del av uppgiften som misstänks ha besvarat av AI kan inte Dan Guttke uttala sig om.

– Men det har kommit in en anmälan till disciplinnämnden, men ärendet är inte avgjort. Det som händer nu är att vi gör en utredning där vi pratar med studenten, jämför det med anmälan och sedan görs en bedömning. Antingen avskrivs ärendet, vilket kan göras om det är ett missförstånd eller inte finns en grund i det, eller så får man en varning eller så går ärendet till disciplinnämnden.

Dan Guttke, biträdande universitetsdirektör.
Dan Guttke, biträdande universitetsdirektör. Foto: Viktor Sunnemark/NWT Arkiv

Stor diskussion

AI, eller artificiell intelligens, har var ett omdebatterat ämne det senaste halvåret. Så även inom skolvärlden. Bland annat har det diskuterats hur den här sortens fusk ska upptäckas.

Bland annat kan studenter använda sig av programmet ChatGPT som kan formulera svar på frågor, men det kan vara svårt att fånga upp i de granskande näten.

– Vi har kunnat använda en plagiatkontroll för att se om texten varit skriven tidigare, men en AI har det att den skriver nya texter, säger Dan Guttke.

Anpassa frågor

Här har man god hjälp av lärare som känner studenterna väl och kan upptäcka om svaren inte följer ett mönster eller är tillräckligt utförda.

Men hur kan ni mer förebygga den här typen av fusk?

– Man får titta på hur man gör examinationer, anpassa frågeställningar och se när man kan ha salstenta. Vår universitetspedagogiska enhet tittar på hur vi ska förhålla sig till AI och hur man kan använda det på ett positivt sätt. Så vi har ögonen på problemet.

Tror du att vi kommer se fler rapporter om den här typen av fusk framöver?

– Nu finns det en anmälan så utifrån det är det svårt att dra slutsatser utifrån det, men jag blir inte förvånad om det kommer fler ärenden.

Artikeltaggar

Karlstads universitetSkola och utbildningStudenterUniversitetUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.